Kat-en-muis met kogels op Westoever

Sami Khawaja, een Palestijnse journalist, valt neer met een diepe hoofdwond. Getroffen door een steen of een kogel, afkomstig van een Palestijnse betoger of een Israëlische soldaat - dat is onduidelijk in de veldslag rond een door Israëli's bezet Palestijns hotel aan de rand van Ramallah....

Van onze correspondent Theo Koelé

Voor de vierde dag zijn de Palestijnse gebieden het toneel van geweld, al liep dat dinsdag niet zo hoog op als de dag tevoren. In Hebron, Bethlehem en Ramallah raakten Palestijnen gisteren slaags met Israëlische troepen.

Nabij Ramallah, waar de Amerikaanse diplomaat Dennis Ross de Palestijnse leider Arafat dinsdag maant 'de rust te herstellen', is het strijdperk een gebied rond het City Inn Hotel. Zwaarbewapende militairen hebben hun intrek genomen in het zeven verdieping tellende gebouw. Het geweld waarmee ze maandag binnendrongen is overal zichtbaar: kapotgeslagen ramen, ingetrapte deuren, omvergelopen bloempotten. 'Israël doodt niet alleen onze mensen, maar ook onze economie', zegt de Palestijnse minister van Toerisme, Mitri Abu Aytah.

Met moeite krijgt hij van Israëlische militairen toestemming het gebouw 'dat met een vergunning van míjn ministerie gebouwd is' te betreden. Hij neemt de schade op. 'Duizenden dollars per dag, zolang de Israëli's hier blijven', zegt hotelmanager Burhan Bani Odeh, die beduusd rondloopt in de lounge. 'De Israëli's hebben geen enkel recht om van mijn hotel een militair hoofdkwartier te maken.'

Het hotel staat op Palestijns gebied waar Israël het nog voor het zeggen heeft. Volgens berichten in de Israëlische pers zouden de militairen zijn binnengestormd omdat ze vanaf het dak werden beschoten door Palestijnse politiemensen. 'Onzin', zegt de manager. 'Er waren hier alleen buitenlandse toeristen.'

De minister van Toerisme ontkent dat de Palestijnse Autoriteit (PA) van Arafat de gewelddadige demonstraties van de afgelopen dagen heeft 'georkestreerd'. Tenminste vier doden en honderden gewonden, voornamelijk Palestijnen, vormen de tol. Aytah: 'Natuurlijk steunt de PA geweld niet. De protesten waren spontaan en bedoeld om de vrijlating van Palestijnse gevangenen te eisen.' Israël houdt 1600 'politieke gevangenen' vast. Dat is volgens Aytah de belangrijkste oorzaak van de Palestijnse frustratie.

Rond het hotel speelt zich urenlang een kat-en-muis-spel af tussen enkele honderden betogers en een indrukwekkende Israëlische legermacht. Aanvankelijk slagen Palestijnse ordetroepen erin demonstranten op een afstand te houden. Maar een groep van circa honderd jongeren weet het kordon te omzeilen, en nadert het hotel tot op enkele tientallen meters. Hun stenenregen wordt beantwoord met traangas en rubber kogels.

Als journalist Khawaja ter aarde stort, vragen collega's zich af: is hij per ongeluk getroffen door Palestijns geweervuur? Een dag eerder hadden niet alleen de Israëli's, maar ook Palestijnen met scherp geschoten. Dat leidde tot de hevigste uitbarsting van geweld in jaren.

Achter het hotel hangt een groepje studenten doelloos rond. Volgens docent Mohammed Shatin zijn de examens afgelast omdat Israëlische militairen 'zijn' dependance van de Al Quds-universiteit in bezit hebben genomen.

Is deze week een nieuwe intifada begonnen, een door Palestijns vuurwapengebruik brutere variant van de volksopstand in de jaren 1987-'93? Shatin weet het niet. Wel staat voor hem vast dat de Palestijnen 'diep teleurgesteld' zijn over het verloop van het vredesproces. Dat Israël drie dorpen bij Jeruzalem wil overdragen aan Arafat verwerpt Shatin als een loos gebaar. 'Daarmee is ons volk absoluut niet tevreden.'

Meer over