Kastelentocht door de Haspengouw

Afgeplakte borden vanwege wegwerkzaamheden leveren nauwelijks problemen op tijdens de Haspengouwse kastelenroute in Belgisch Limburg. Daarvoor is een fietsknooppuntensysteem te fijnmazig....

Het beeld stelt een baardige kattenviller voor die een mes vasthoudt en zijn andere hand klauwt om de staart van een kat. Op de sokkel is te lezen: Millen waar ze; de katten villen; de honden sparen; en de oude paarden; de nek afrijden. Ter geruststelling staat op de zijkant van de sokkel: 'Dit oude rijmdicht geeft een beeld van het landbouwleven, met name van de dieren die op alle boerderijen aanwezig waren.'

De echte attractie van Millen ligt meer in de lijn van de route: een gerestaureerde waterburcht met een nieuwe, dubbele bestemming: toeristisch infocafé en Euregionaal bezoekerscentrum voor 'Burchten en versterkingen in de Euregio Maas-Rijn'.

De fietstocht langs kastelen in de Haspengouw, het zuidelijkste deel van Belgisch Limburg, is een themaroute binnen het knooppuntensysteem, die linksom of rechtsom kan worden afgelegd. Genummerde borden op ooghoogte leiden de fietser van het ene naar het andere knooppunt. Hij kan op elk punt beginnen mits hij de routenummers weet. Het routekaartje kost anderhalve euro.

Het neoclassicistische wijnkasteel van Genoelselderen, het kastelenpark van Gors-Opleeuw of België's oudste stad Tongeren met zijn zondagse antiekmarkt kunnen evengoed vertrekpunt zijn als de aanbevolen Landcommanderij - een juweel van een kasteel - van Alden Biesen. Start of aankomst in Alden Biesen kunnen echter niet zonder gevolgen blijven. Een bezoek aan het erfgoed van de Duitse ridders, een orde die net als de Tempeliers en de Maltezer ridders in de tijd van de kruistochten is ontstaan, vergt zeker anderhalf uur.

De kastelenroute kan in twee lussen van 32 en 27 kilometer worden verreden. De tocht voert door een golvend landschap met wuivende graanakkers, hoog- en laagstamboomgaarden en verstilde dorpjes met gemillimeterde gazons. En het allerprettigste? Vergeleken met de Betuwe telt de fruitstreek van België nauwelijks hekken en omheiningen. 'Geniet zoveel meer van een Belgische peer', luidt een lokale aanprijzing.

Meer over