Recept

Kastanjechampignon-poffertjes

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag kastanjechampignon-poffertjes voorgerecht (voor 4 personen).

Marie Louise Schipper
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Barbie is blond, heeft lange benen en een boezem waar je u tegen zegt. Inmiddels is ze dik in de 50 en wordt ze al generaties lang gekoesterd door meisjes. Dat deze lieve pop ook kan koken, wist ik niet. Het boekje Bakken en braden met Barbie is echter een van de pronkstukken die nu op de tentoonstelling Aan tafel! in Museum Meermanno in Den Haag is te zien.

In die expositie, over kookboeken en kooktrends van vroeger en nu, is ook een kinderzaaltje ingericht. Een van de eerste kookboeken voor de kleintjes was Anna de kleine keukenmeid van de Duitse schrijfster Henriette Davidis uit 1870. In de inleiding staat: 'Voor kleine, aardige meisjes, die graag lezen, schrijven en breien leren en regt lief en zoet zijn, is dit keukenboekje bestemd.' De recepten (zoals meelsoep met rijstkluitjes of een stekelvarkentoetje van griesmeelpudding) zijn op zijn minst intrigerend.

Dat geldt ook voor het Barbiekookboek. Op het omslag prijkt een donkerharige pop, de roze lippen getuit, de ogen blauw aangezet. Het boekje is nog verkrijgbaar in antiquariaten. In 1966 kwam het op de markt, in een bewerking van Mies Bouhuys. Het Voorlichtingsbureau voor de Voeding (de voorloper van het huidige Voedingscentrum) gaf een naschrift, waarmee het belang van goede en gezonde voeding werd benadrukt door rolmodel Barbie. Twee vliegen in een klap dus.

Of de recepten echt zo gezond zijn, valt met de kennis van nu te betwijfelen. Leuk zijn ze wel. Neem alleen al het 'hapje voor het slapen gaan': witte boterhammen met aardbeienjam. En Barbie loochent haar afkomst niet, ze is dol op pindakaas. Ze gaat er zelfs over in discussie met Ken. Zijn vrouwen volgens hem geen uitvinders? Weet dan dat een vrouw met een pot pindakaas wonderen kan verrichten. Je kunt er pindakaasslasaus van maken. Als je dan ook nog leest dat Barbie haar toetjes happy endings noemt, bekijk je deze lieve schat ineens heel anders.

Ingrediënten

- 100 g kastanjechampignons, in blokjes
- 40 g walnoten, grof gehakt
- 55 g amandelmeel
- 75 g bloem
- 6 g bakpoeder
- flinke snuf zout
- Spaans pepertje, heel fijngesneden
- 2 bosuitjes, in ringetjes
- 2 eieren
- scheut melk
- scheut olie om in te bakken (of boter)

Bereidingswijze

Wij maken een variatie op haar zoete notenpoffertjes. Deze hebben pit en zijn lekker gepeperd. Snijd de champignons in blokjes. Hak de noten grof. Meng amandelmeel, bloem, bakpoeder en zout. Voeg het pepertje en de bosuitjes toe. Maak met behulp van ei en melk een beslagje. Vet een poffertjesplaat goed in en verwarm. Giet in de kuiltjes een dessertlepel beslag, laat bruinen en keer de poffertjes om. Controleer op gaarheid, haal uit de pan en bak de volgende ronde. Drapeer op een bedje van gemengde sla of serveer als alternatief bitterballetje.

volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over