Kassa rinkelt door voor beroemde overledenen

The King mag dan een kwart eeuw geleden het tijdelijke met het eeuwige hebben gewisseld, de kassa blijft rinkelen. De afgelopen twaalf maanden was Elvis Presley goed voor 35 miljoen dollar omzet, zo meldt het Amerikaanse zakenblad Forbes....

De in 1977 overleden rockster staat bovenaan de lijst van best verdienende doden die Forbes heeft opgesteld. De schepper van de strip Peanuts, Charles M. Schultz, verblijdde zijn erven tussen juni 2001 en juni dit jaar met 28 miljoen dollar . Ex-Beatle John Lennon verdiende vanuit zijn graf 20 miljoen, net als de Amerikaanse coureur Dale Earnhardt.

Nieuw met stip in de top-13 van Forbes is rapper Tupac Shakur, die in 1996 werd vermoord. Hij verkocht vorig jaar 2,7 miljoen cd's en streek 7 miljoen dollar op. Tupac liet tweehonderd liedjes na. Als dode artiest heeft hij al meer platen uitgebracht dan tijdens zijn leven.

Tupac heeft de plek ingenomen van Frank Sinatra, in 2000 nog goed voor een omzet van 6 miljoen dollar. Ook verdwenen zijn kunstenaars Andy Warhol en Keith Haring en acteur James Dean. Nieuwkomers zijn schrijver Robert Ludlum, overleden in maart vorig jaar, en ex-Beatle George Harrison, gestorven op 1 december 2001.

De lijst telt verder de popmusici Jerry Garcia, Bob Marley en Jimi Hendrix, de schrijvers J.R.R. Tolkien en Theodor Geisel en filmster Marilyn Monroe.

Meer over