Kasper van Kooten struint al eeuwen door de vinylbakken van Concerto

Het weekend is begonnen. Kasper van Kooten, morgenavond op tv te zien met zijn show Bonte Avond, struint op zaterdag door de vinylbakken. Al eeuwen.

Carolien Spaans
Kasper van Kooten bij platenzaak Concerto in de Utrechtsestraat Amsterdam. Beeld Foto: Ivo van der Bent
Kasper van Kooten bij platenzaak Concerto in de Utrechtsestraat Amsterdam.Beeld Foto: Ivo van der Bent

Tussen alle koffie-juweliers en salad bars (ja dat moet op z'n Engels, ze verkopen er namelijk ook urban food en hebben open brick walls) aan de Amsterdamse Utrechtsestraat, steekt de gevel van Concerto nogal af. Zegelwasrood geschilderd, platen in het raam, een gaar bankje voor de deur. Vintage avant la lettre, als we toch buitenlands gaan praten, en binnen is het ook al dûzend jaar hetzelfde, sommige bezoekers ruiken ook zo.

Entree Kasper, wél gedoucht.

Zijn poging een gesprek te voeren, struikelt halverwege de afdeling soul. Niet uit onwil, maar er klinkt iets over de speakers wat hij kent, medewerker Rob duwt al een nieuwe biografie van Prince in zijn handen en over The Artist Formerly Known As gesproken: 'Candy Dulfer mocht in zijn studio geen kippenpootjes eten' (Rob). 'Vast omdat hij veganist was' (Kasper).

Hallo? Hallo?!

Kijk, Concerto is voor muziekliefhebbers dat korstje op de knie, het laatste stuk chocola als je al misselijk bent, de schreeuwende gek op straat. Je móét krabben/eten/kijken. Het is een oerdrift, een lokroep, en Kasper gehoorzaamt al jaren: 'Als tiener reed ik in het weekend met mijn vriendjes op de brommer van Hilversum naar Amsterdam om hier 12-inch-singles te kopen. Van Prince - toen was ik al fan - of Grace Jones. Of we zetten een plaat van Trevor Horn op, met voor die tijd zo'n totaal nieuw geluid dat je over de koptelefoon van oor naar oor hoorde gaan, heel spacy.'

In al die jaren is vinyl verruild voor cd's en weer terug via iTunes, dvd's kwamen en gingen, en nu is het eigenlijk alles door elkaar, van 'de échte, béste verzamel-cd's' tot The Wire op dvd, want die gaat-ie nog tien keer kijken.

Noem het melancholie, of vintage, maar al die platen zijn bovendien verbonden aan een bepaalde plek of een zeker moment. Nu luistert hij Al Green en waar hij is, weten we niet. Maar het is er mooi.

Meer over