Karami wil oppositie in regering

De demissionaire, Syrisch gezinde premier van Libanon, Omar Karami, is donderdag door president Emile Lahoud herbenoemd als regeringsleider - tien dagen nadat hij het veld moest ruimen onder druk van een reeks ongekend massale protestdemonstraties....

De Libanese oppositie beschouwt Karami's herbenoeming als 'een uitdaging aan het volk'. 'Het toppunt van onbeschaamdheid' noemde het liberale dagblad an-Nahar de terugkeer aan de macht van Karami. De Arabische krant al-Hayat sprak van een 'farce'.

Karami zelf vindt dat de legitimiteit van zijn regering afdoende is aangetoond door de massale demonstratie in Beiroet van afgelopen dinsdag waarin steun werd betuigd aan Syrië. Future Television, een zender die eigendom was van de vermoorde oud-premier Rafik Hariri, een criticus van het Syrische bewind, had echter vraaggesprekjes uitgezonden met Syriërs die vertelden dat ze met bussen vol naar Libanon waren gekomen om de gelederen van de demonstranten te versterken.

De oppositie heeft al opgeroepen tot een nieuwe demonstratie. Die zou maandag moeten worden gehouden, precies een maand na de moord op Hariri. De oppositie heeft haar aanhang gemaand geweld te vermijden; de laatste dagen zijn al enkele jongeren in elkaar geslagen of beschoten door betogers die foto's van de Syrische president Assad meedroegen.

Woensdag had president Lahoud - een beschermeling van Damascus - de opvolging van de demissionaire Karami besproken met het Libanese parlement, waar de Syrisch gezinde fracties in de meerderheid zijn. De meeste parlementsleden gaven het advies Karami opnieuw te benoemen.

Karami zei gisteren: 'De moeilijkheden die ons allen bekend zijn, kunnen alleen tot een oplossing worden gebracht door een regering van nationale eenheid', zei hij. 'Wij zullen zonder voorwaarden te stellen onze hand uitsteken en de reactie van de anderen afwachten. Ik zal geen kabinet van één kleur samenstellen, maar als de toestand verslechtert zal ik degenen die niet meewerken aan een regering van nationale eenheid verantwoordelijk stellen.'

Maar de oppositie voelt er niets voor mee te werken aan deze poging haar te 'neutraliseren'. Haar veertig afgevaardigden in het parlement weigeren mee te werken aan welke regering dan ook zolang hun eisen niet worden ingewilligd. De oppositie eist het ontslag van de top van de veiligheidsdiensten, die volgens de oppositie verantwoordelijk zijn voor de moord op Hariri, en de terugtrekking van Syrische troepen en geheime agenten vóór de verkiezingen in mei.

In het besef dat het de Libanese politiek nog altijd stevig in zijn greep heeft, heeft Syrië een begin gemaakt met de terugtrekking van zijn troepen. De meesten van de drieduizend Syrische soldaten in het noorden van Libanon zijn daar inmiddels verdwenen, maar de zes posten van de Syrische geheime dienst waarvan het bestaan bekend was zijn er nog steeds. Waarnemers zagen in totaal 225 Syrische legervoertuigen met troepen en materieel bij Arida de grens oversteken naar Syrië.

Meer over