Karadzic nog vrij door Frans lek

Radovan Karadzic, de van oorlogsmisdaden verdachte Bosnisch-Servische leider, is nog altijd op vrije voeten door gebrek aan samenwerking en een vertrouwenscrisis tussen Amerikaanse en Franse troepen in Bosnië....

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Het verraad van de inmiddels naar Parijs teruggeroepen, maar nog steeds niet bestrafte majoor Gourmillon, werd donderdag onthuld door The Washington Post en The New York Times en later bevestigd door het Witte Huis en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens een woordvoerder van de Franse ambassade in Washington handelde commandant Gourmillon op eigen houtje en zal hij zich moeten verantwoorden voor een krijgsraad. Maar dat is bijna een jaar na dato nog steeds niet gebeurd. Volgens hoge Amerikaanse functionarissen is de affaire-Gourmillon de werkelijke reden dat Karadzic nog steeds niet is gearresteerd en overgebracht naar Den Haag.

In de zomer van 1997 was Gourmillon de hoogste verbindingsofficier, die als opdracht had de contacten te onderhouden met de Bosnische Serviërs. Hij opereerde vanuit het Franse hoofdkwartier in Mostar en bezocht regelmatig Karadzic in Pale, dat ook in de Franse sector ligt.

De Amerikaanse opperbevelhebber Wesley Clark blies aan het einde van de zomer een operatie om Karadzic aan te houden af, nadat was gebleken dat Gourmillon de Bosnische Serviër op de hoogte had gesteld.

Sindsdien is in Washington het vermoeden gerezen dat de Franse militairen in opdracht van Parijs geen pogingen willen doen van oorlogsmisdaden verdachte Serviërs te arresteren. In de Franse sector verblijven volgens de CIA naast Karadzic nog vijf andere voortvluchtigen. In de Amerikaanse, Britse en Nederlandse sectoren zijn van oorlogsmisdaden verdachte Bosniërs gearresteerd, alleen in de Franse sector is nog geen enkele aanhouding uitgevoerd.

Hoewel woordvoerders van het Witte Huis en het ministerie van Buitenlandse Zaken in het openbaar de Franse inzet in Bosnië prijzen, wordt achter de schermen geen geheim gemaakt van de ergernis over de Franse passiviteit.

In een eerder stadium hebben ook de presidenten van het oorlogstribunaal in Den Haag kritiek uitgeoefend op het kennelijke onvermogen van de NAVO om oorlogsmisdadigers op te pakken.

Volgens The Washington Post hebben Amerikaanse officieren nieuwe plannen opgesteld om Karadzic te arresteren. De CIA en de inlichtingendiensten van de NAVO weten waar Karadzic verblijft. Karadzic logeert iedere nacht op een andere plaats.

Hij wordt beschermd door enkele tientallen lijfwachten, die beschikken over automatische wapens, granaten en gepantserde voertuigen. Washington probeert deze week van de Montenegrijnse minister-president Milo Djukanovic de toezegging te krijgen dat Karadzic niet meer naar Montenegro, waar zijn moeder en andere familieleden wonen, zal mogen reizen.

Meer over