Karadzic krijgt Britse advocaat Harvey

De griffie van het Joegoslavië-Tribunaal heeft Radovan Karadzic de Britse advocaat Richard Harvey toegewezen. Dit heeft het ANP vernomen van een welingelichte bron rond het VN-hof in Den Haag.

De voormalige president van Republika Srpska, die zich zelf verdedigt, boycotte vorige maand het begin van zijn proces. Karadzic zegt dat hij niet genoeg voorbereidingstijd heeft gehad. De rechters besloten daarop dat er een advocaat moet komen die ‘stand-by’ is om de verdediging over te nemen als Karadzic de rechtsgang blijft dwarsbomen.

Adviseur

Harvey heeft eerder zaken gedaan aan het Joegoslavië- en het Rwanda-Tribunaal. Zo verdedigde hij etnisch Albanese verdachten van oorlogsmisdaden van het Kosovo-Bevrijdingsleger (UÇK). Ook werkte hij als adviseur voor Greenpeace en Amnesty International. Tijdens het onderzoek naar Bloody Sunday stond hij de familie bij van een katholieke Noord-Ier die door het Britse leger is gedood.

Harvey, die bij een advocatenkantoor in Londen is aangesloten, heeft zich vrijwillig gemeld voor de taak. Waarnemers verwachtten dat de meeste advocaten zouden bedanken voor de eer. Het dossier bevat al meer dan een miljoen pagina's. Harvey heeft tot 1 maart 2010 de tijd om zich voor te bereiden. Op die dag willen de rechters het proces hervatten met de eerste getuige van de aanklagers.

Karadzic moet terechtstaan wegens onder meer genocide na de val van Srebrenica en oorlogsmisdaden tijdens de belegering van de Bosnische hoofdstad Sarajevo van 1992 tot 1995.

Radovan Karadzic voor het Joegoslavië-tribunaal. (ANP) Beeld
Radovan Karadzic voor het Joegoslavië-tribunaal. (ANP)
Meer over