Karadzic in hoger beroep tegen straf van veertig jaar

De voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic heeft vrijdag hoger beroep aangetekend tegen zijn straf van veertig jaar door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Het tribunaal veroordeelde hem op 24 maart onder meer voor de genocide in Srebrenica in juli 1995, toen ruim 7000 moslimmannen- en jongens werden gedood.

Karadzic gaat in hoger beroep. Beeld anp
Karadzic gaat in hoger beroep.Beeld anp

Karadzic (71) was president van de zogenoemde Servische Republiek van Bosnië en Herzegovina. Hij gaf in die hoedanigheid het bevel tot etnische zuiveringen. Na de oorlog wist hij dertien jaar uit handen van justitie te blijven. In juli 2008 werd hij in een bus in Belgrado opgepakt en daarna uitgeleverd aan het tribunaal. Zijn proces voor het tribunaal in Den Haag duurde bijna acht jaar.

Karadzic heeft zelf in de rechtszaal van het tribunaal altijd volgehouden niets van de massamoord te hebben geweten.

Zwaarste straf

De gevangenisstraf van veertig jaar was de zwaarste die het Joegoslavië Tribunaal ooit tegen een politicus uitsprak. Ook met een eventuele strafvermindering en de aftrek van de acht jaar die hij in voorarrest zat, is het onwaarschijnlijk dat Karadzic nog een oude dag als vrij man zal beleven.

Genocide in Bosnische gemeenten

Behalve voor de genocide van Srebrenica was Karadzic ook aangeklaagd voor genocide in zeven Bosnische gemeenten in het eerste jaar van de Bosnische oorlog, 1992. Vanaf april van dat jaar voerden het Bosnisch Servische leger en paramilitairen etnische zuiveringen uit die gepaard gingen met massale detenties en executies van Bosniakken (Bosnische moslims) en Kroaten. De rechter achtte Karadzic in maart van dit jaar schuldig aan vervolging, deportatie, moord, gedwongen verhuizingen, exterminatie en andere misdaden tegen de menselijkheid, echter: van de aanklacht van genocide in 1992 werd hij vrijgesproken.

Karadzic werd wel schuldig bevonden aan het schenden van het oorlogsrecht middels de gijzeling van 200 VN-militairen door Bosnische Serviërs in mei 1995. De rechter acht ook bewezen dat Karadzic' bijdrage aan het jarenlange beleg van Sarajevo substantieel was. In de periode 1992-1995 werd de Bosnische hoofdstad vanuit de omringende heuvels door Bosnisch Servische scherpschutters beschoten. In totaal 12 duizend inwoners van Sarajevo vonden zo de dood.

Tijdens zijn proces probeerde Karadzic diverse malen aan te tonen dat veel beschietingen op Sarajevo het werk waren van de Bosniakken, die groot leed aanrichtten onder hun eigen mensen, om op die manier de Servische oorlogspartij in een kwaad daglicht te stellen.

Karadzic tijdens zijn rechtszaak in Den Haag. Beeld ap
Karadzic tijdens zijn rechtszaak in Den Haag.Beeld ap

Gezondheid

Volgens Karadzic is zijn gezondheid tijdens zijn detentie erg achteruit gegaan. In april van dit jaar klaagde Karadzic over de slechte leefomstandigheden in de cel van de Scheveningse gevangenis waarin hij verblijft. Hierdoor zijn volgens Karadzic al meerdere gevangenen om het leven gekomen. Zo werd op 11 maart 2006 Slobodan Milosevic, de oud-president van Joegoslavië, dood aangetroffen in zijn cel in de Scheveningse gevangenis. Een week eerder had Milan Babic, leider van de Kroatische Serviërs zelfmoord gepleegd in het detentiecomplex.

Meer over