Kappa, voormalig sokkenmerk

Wie? Kappa is de naam van een Japans sprookjeswezen, een dorp in het Amerikaanse Illinois met dik honderd inwoners, de tiende letter van het Griekse alfabet, maar vooral een Italiaans sportkledingmerk....

Feyenoord! Feyenoord! Inderdaad, Feyenoord draagt Kappa, net als stadsgenoot Excelsior.

En nu heeft Robe di Kappa, de vrijetijdskledingtak van het merk, de eerste Nederlandse Robe di Kappa-winkel geopend.

Laat me raden: in Rotterdam? Nee, in Den Haag, in winkelcentrum Haagsche Bluf. Het merk mikt iets hoger dan de gemiddelde hooligan, het zit qua markt meer in de richting van Hilfiger, Gant en Lacoste, dus leek Den Haag een goeie keuze. 't Is toch de hofstad, zie je. De winkel verkoopt ook nadrukkelijk geen trainingspakken.

Waren er nog geen Kappa-winkels in Nederland? Vijftien jaar geleden had Kappa 24 winkels die aan slecht beleid ten onder gingen. De huidige importeur heeft nu weer grootse plannen. En het merk is een kei in reïncarnaties. Het is vijftig jaar geleden begonnen met sokken en ondergoed, bestormde in 1969 met Robe di Kappa de vrije tijdskledingmarkt en lanceerde het logo van die naakte man en vrouw met de ruggen tegen elkaar. Pas eind jaren zeventig ging Kappa sportkleding maken, nu de grootste tak van het bedrijf.

En Hoppa? Dat moet in de jaren tachtig een van de eerste bekende gevallen van logo-sampling zijn geweest. Zoals je later op T-shirts Muts, Vulva, Cocaïne en Tuna zag, in plaats van Nuts, Volvo, Coca-Cola en Puma, zo had je toen het piratenmerk Hoppa.

Met precies hetzelfde beeldmerk? Nee, bij Hoppa neukten de poppetjes met elkaar.

Meer over