Kantines en winkels danken voor rol als 'wisselkantoor'

Het aantal instellingen dat meteen na 31 december geen guldens meer accepteert, is veel groter dan De Nederlandsche Bank (DNB) tot dusverre heeft aangenomen....

Van onze verslaggevers Bart Dirks Wil Thijssen

Formeel hebben alleen bussen en trams vrijstelling om guldens te weigeren. Maar bij veel kassa's verschijnen briefjes met de tekst: 'Vanaf 1 januari accepteren wij enkel euro's'. Het is een schending van het herenakkoord waarin staat dat klanten tot 28 januari met euro's én guldens kunnen betalen en euro's terugkrijgen.

Zo zullen vijf universiteiten na 1 januari geen guldens meer accepteren. Het gaat om inschrijvingen voor tentamens, drukkerij- en kopieerfaciliteiten, pc-shops, magazijnen, winkels en bibliotheken. De grootste cateraars, die zijn verenigd in de branche-organisatie Veneca en dagelijks bijna twee miljoen maaltijden verzorgen, nemen na 31 december geen guldens meer aan. Sommige kantines accepteren tot vrijdag 4 januari uitsluitend guldens, en vanaf maandag 7 januari enkel euro's.

Betaalmachines vormen een ander euvel. Hoewel veel parkeerautomaten tot 28 januari guldens én euro's slikken, accepteren kaartjesmachines van de NS vanaf 2002 uitsluitend euromunten en pinbetalingen. Wie zijn guldens kwijt wil, moet naar het loket. Op stations zonder loketten 'zal de conducteur een oogje toeknijpen'.

Winkels die er niet aan ontkomen guldens én euro's te accepteren, doen dat met overduidelijke tegenzin. Onder het motto 'wij zijn geen wisselkantoor' riep het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel dinsdag klanten op uitsluitend met euro's te betalen. Die uitspraak, 'tegen gemaakte afspraken in', wekte wrevel bij Het Nationaal Forum voor de introductie van de euro: 'Door het herroepen van gemaakte, zinvolle afspraken wordt chaos eerder gecreëerd dan bezweerd.' Maar meer dan functioneel boos worden kunnen de autoriteiten niet.

Veel theaters lossen het probleem creatiever op. Zo kunnen kaartjes en koffie bij de schouwburg in Eindhoven en theater Carré in Amsterdam vanaf 1 januari alleen met euro's worden betaald, maar komen er 'wisselbalies' waar euro's te krijgen zijn. 'Als men met twee valuta betaalt, lukt het nooit om tweeduizend man binnen twintig minuten van koffie te voorzien', zegt een controler van Carré.

De Melkweg heeft de origineelste oplossing voor de 'euro-conversie' bedacht. In de nacht van Oud en Nieuw accepteert de Amsterdamse muziektempel alleen guldens. Wie na middernacht binnenkomt met vers gepinde eurobiljetten, kan deze bij een speciale balie omwisselen voor de oude, vertrouwde gulden.

Meer over