Kankerverwekkend kwarts bedreigt betonwerknemers

Duizenden werknemers worden blootgesteld aan de kankerverwekkende stof respirabel kwarts. Vooral werknemers in de betonindustrie lopen dagelijks risico's. Dat blijkt uit een rapport van de betonwerkgevers in de BFBN....

Het rapport is gebaseerd op onderzoek uit 1997. De werkgevers hebben er tot nu toe geen ruchtbaarheid aan gegeven. De CNV Bedrijvenbond heeft het woensdag naar buiten gebracht.

Bij een groot aantal bedrijven zijn er werknemers die de kwartsstof tot in de longblaasjes binnenkrijgen. Dat kan leiden tot stoflongen, allergieën, huidaandoeningen en zelfs kanker.

Personeel dat de grootste risico's loopt, zijn heftruckchauffeurs, betonzagers, schoonmakers, mengers en over het algemeen mensen die in een overdekte ruimte beton be- of verwerken. Binnen blijft het stof hangen, veel meer dan op de bouwplaats buiten. De afgelopen jaren is het probleem dan ook toegenomen omdat beton vaker binnenshuis bewerkingen krijgt.

Het probleem is twee jaar geleden naar buiten gebracht door de weereldgezondheidsorganisatie WHO. Sinds die tijd is het ook bij het kabinet bekend. Kwarts komt van nature voor in zand en grint. En het staat, net als asbest, bij de overheid op de lijst van kankerverwekkende stoffen.

Meer over