Kanker door voedingsvezels

Voedingsspecialisten en diëtisten kunnen beginnen met het samenstellen van een nieuw dieet. Eentje met minder voedingsvezels. Want die blijken niet zo gezond als altijd is gedacht....

Vorig jaar werd in de Verenigde Staten al aangetoond dat het eten van vezelrijke producten, zoals cornflakes, groente en fruit, geen bescherming biedt tegen darmkanker. Bovendien publiceerde The Lancet, eveneens vorig jaar, een onderzoek waaruit bleek dat vezels zelfs darmkanker kunnen veroorzaken.

In een redactioneel commentaar in het tijdschrift Gut (48: 587-9) beaamt dr. Robert Goodlad van het Imperial Cancer Research Fund in Londen deze week dat het eten van sommige vezels de kans op kanker vergroot.

Vezels bevorderen namelijk ook celsplitsing in de darmen, waardoor kanker kan ontstaan, schrijft de onderzoeker. Het nut van vezelrijke producten zit volgens Goodlad misschien niet zozeer in de vezels, maar in de verschillende mineralen en vitamines die ook in deze voedingsmiddelen zitten.

Dat betekent, aldus Goodlad, dat het fruit- of graanontbijt niet hoeft te worden afgezworen. Daarvoor is de werking van vezels te complex.

Zij bieden bijvoorbeeld ook bescherming tegen hart- en vaatziekten. Goodlad raadt wel aan om fruit- en groente- in plaats van graanvezels te eten.

Meer over