Kan die dekselse Voeckler de Tour winnen?

Een krijger met een leeuwenhart. Thomas Voeckler rijdt in de Tour de France al een week rond in de gele leiderstrui en de 32-jarige Fransman is niet van plan het tricot zonder slag of stoot af te geven.

ANP/Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

De gebroeders Schleck, Alberto Contador, Cadel Evans en Ivan Basso ondervonden in de Pyreneeën dat Voeckler een bijtertje is. Zaterdag op weg naar de laatste Pyreneeënaankomst op Plateau de Beille weigerde de populaire Fransman zich over te geven.

In de laatste etappe van de eerste bergreeks, verrassend gewonnen door de Belg Jelle Vanendert, zat Voeckler vast geklit aan iedereen die ook maar een poging deed om het klassement een ander gezicht te geven.

Andy Schleck probeerde het een paar keer, maar achter de demarrages van de Luxemburger zat weinig venijn en overtuiging. Hij kreeg alleen Ivan Basso mee, de rest reed mee en Voeckler counterde alles.

'Ik heb een week geleden al gezegd dat hij wel eens tot op de Galibier het geel zou kunnen dragen. Lukt het hem daar die trui te verdedigen, dan kan hij misschien wel de Tour winnen', keek Rabo-ploegleider Adri van Houwelingen naar de ritten in de Pyreneeën. 'Voeckler heeft veel mooie overwinningen op zijn naam staan. In Parijs-Nice maakte hij dit jaar al grote indruk.'

Voeckler is geen uitgesproken klimmer, tijdrijder of sprinter. De Fransman is een allrounder, die bovendien eerder al lange tijd in het geel reed. In 2004 was hij tien dagen leider. Pas in de Alpen brak hij.

Nu zijn de Alpen weer scherprechter in de Tour. 'In de Alpen gaan we zeker het verschil maken', zei Andy Schleck zaterdag nadat hij nog 2 seconden van zijn achterstand had afgehaald.

De jongste Schleck staat nog steeds 2 minuten en 15 seconden achter. Broer Frank moet 1.49 goedmaken, Cadel Evans 2.06, Contador zelfs 4 minuten.

'De klim was te weinig selectief om echt toe te slaan', aldus Andy Schleck. 'De rest deed niets.' Evans diende hem van repliek: 'De Schlecks willen het geel. Ik hoef ze er niet naartoe te brengen.'

Vandaag op weg naar Montpellier hoefde Voeckler zich geen zorgen te maken over het geel. De rit ging, zoals verwacht, voor de vierde keer naar Cavendish. Voeckler keek uit naar de tweede rustdag. 'Ik geef mezelf 0 procent kans de Tour te winnen.' Zevenvoudig winnaar Lance Armstrong: 'Vlak hem niet uit.'

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over