Kan de FIOD de Boze Witte Man een plezier doen?

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

Belastingadviseurs en juristen hebben tegenwoordig allemaal een passende handleiding voor managers van bedrijven voor het geval de FIOD binnenvalt. 'Leidt ze naar een lege spreekkamer. Haal er een kantoorgenoot bij. Zorg dat u de naam van een advocaat bij de hand heeft, vraag naam, functie en visitekaartje en de reden van hun bezoek.'

Gekscherend werd de FIOD in het verleden ook wel de NIOD genoemd: Niet Inlichtingen en Opsporingsdienst (NIOD). Maar inmiddels blijkt de Fiscale Inlichtingen en Opsporings Dienst ineens een gevreesde terriër geworden. Vooral sinds het huidige kabinet demissionair is, maken de FIOD-ambtenaren overuren. Vorige week werd een landelijke klopjacht gehouden tegen zwartspaarders die een rekening hadden bij de Zwitserse bank Credit Suisse. Dezelfde week werd een grootscheeps onderzoek in gang gezet naar oplichting en fraude met beleggingen in Hollandsche Wind en Noorderwind waarbij drie personen werden aangehouden.

En maandag werd Erik Staal aangehouden, de omstreden topmanager van woningbouwcorporatie Vestia. En dan waren er nog invallen bij een sigarettenfabriek in Liessel, belastingadviespraktijken in Hoorn en Purmerend en iets eerder bij de kantoren van Damen Shipyards.

Mogelijk wil FIOD-baas Hans van der Vlist zijn slag slaan sinds Jeroen Dijsselbloem en diens luitenant Eric Wiebes bezig zijn hun bureau op te ruimen. Misschien heeft het televisiedrama KLEM met Barry Atsma als belastingambtenaar stimulerend gewerkt. Maar er ligt zeker ook beleid aan ten grondslag. Het aantal FIOD-ambtenaren breidt zich gestaag uit tot 1400. Er zijn meer zaken met meer publiciteit. Vorig jaar rondde de FIOD 543 zaken af. Dit jaar is de lat gelegd op 650.

Het Team Criminele Inlichtingen weet ook beter klokkenluiders en anonieme tipgevers aan te trekken. Daarnaast is een netwerk van driehonderd externe deskundigen gecreëerd dat via een gesloten blog bepaalde trends bespreekt.

Op de Belastingdienst is veel aan te merken. Maar blaffende hond achter de deur bijt tenminste steeds vaker. Het is een manier om de maatschappelijke onvrede te verminderen. Niets steekt de Boze Witte Man zoveel als het idee dat hij wordt gepakt voor een futiliteit en de buurman met het tienvoudige wegkomt. Belasting betalen is niet leuk, maar wordt als een onrechtvaardige straf ervaren als een ander met meer geld dat niet doet.

Aan vier van de vijf FIOD-zaken zit een internationale component. Dankzij de samenwerking met de opsporingsdiensten van Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië (soms blijven Britten graag meedoen) zijn rekeningen van 3800 Nederlanders bij Credit Suisse achterhaald. Hoewel Credit Suisse via advertenties zijn handel in onschuld probeerde te wassen heeft het een al een net zo lange straflijst als de woeste verdedigers van Real Madrid.

Daarom is er zoveel behoefte aan betere scheidsrechters, vooral als de tegenstanders is geprepareerd.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over