Reportage

Kan Buhari werkloosheid en corruptie aanpakken?

De verkiezingen zijn voorbij. Verstandige Nigerianen zijn vóór de nieuwe president, of doen alsof. Is Muhammadu Buhari (72) in staat de werkloosheid en de corruptie aan te pakken?

Kano, dinsdag. Een aanhanger van Buhari heeft zich verkleed als de verliezende president Jonathan. Beeld afp
Kano, dinsdag. Een aanhanger van Buhari heeft zich verkleed als de verliezende president Jonathan.Beeld afp

De symbolen van de overwinning, opeens duiken ze op in het straatbeeld. Een vlaggetje, vastgebonden aan de antenne van een auto: APC. Een warme sjaal om de nek, terwijl het weer eerder aanleiding geeft tot een extra knoopje open: APC. En natuurlijk de bezem, het logo van de partij van Muhammadu Buhari.

De afgelopen tijd, tot dinsdag diep in de middag, bleven die symbolen bij individuele burgers vrijwel onzichtbaar. Het was immers nog maar de vraag of de uitdager van zittend president Goodluck Jonathan de verkiezingen in Nigeria zou winnen. Voor je het weet, haal je je de gram van een aanhanger van de tegenstander op de hals.

Vernauwde blik

Maar nu mag het. Móét het zelfs, zo lijkt het soms. Een nietsvermoedende automobilist in de straat van de hoofdstad Abuja waar het hoofdkantoor van Buhari's APC staat, krijgt een grote poster van de nieuwe president onder zijn ruitenwisser geschoven. Misschien koos de man eerder zelf niet voor Buhari, maar in elk geval laat hij op geen enkele manier merken dat zijn blik op de buitenwereld nu fors is vernauwd.

Abuja is, net als de rest van Nigeria, nog aan het bekomen van de politieke aardschok die het land dinsdag beleefde, toen voor het eerst in de geschiedenis sinds de onafhankelijkheid een zittend president op democratische wijze (door een oud-generaal) naar huis werd gestuurd. Zelfs het weer in de hoofdstad, zo lijkt het, heeft het nog niet helemaal helder: het is heiig.

In het hoofdkwartier van Buhari's partij hangt bij de ingang nog een poster waarop de 'gedachten en gezichten van alledaagse Nigerianen' staan uitgebeeld. Op het voorhoofd onder meer: onveiligheid en slecht onderwijs. Ergens tussen kin en nek: corruptie. En op een van de wangen: werkloosheid. 'De generaal gaat het allemaal aanpakken', zegt een opgetogen partijlid. 'Vooral de werkloosheid.'

Grote Afrikaanse problemen

Het is, ondanks de al jarenlange groei van de Nigeriaanse economie, inderdaad een van de grote Afrikaanse problemen waarmee de regering-Buhari de strijd aan moet. Hoe gaat het lukken om economische groei te vertalen in meer banen, vooral voor het explosief stijgend aantal jongeren in het continent? Ook de vroegere militaire machthebber, zelf al 72 jaar oud, zal hieraan een enorme kluif hebben.

Vandaag nog even niet; vandaag is het de dag waarop alle Nigerianen dankbaar zijn dat het land tegen het einde van de verkiezingen niet in maatschappelijk geweld is ontploft, en is iedereen een beetje APC, of doet minstens alsof. Zelfs de politieagent in de straat bij het hoofdkwartier, iemand die normaal gesproken tegen ons foutparkeerders zijn gespeelde woede zou hebben geuit (tegen een kleine financiële vergoeding), wijst nu glimlachend naar een parkeerplek verderop. 'Verder bent u vrij te gaan waar u wilt.'

Het geldt blijkbaar ook voor Abdullay Umar, een ambtenaar op een kantoor niet ver van het hoofdkwartier van de APC. Buhari's mantra over discipline in gedachten, vragen we hem plagend of hij niet 'aan het werk' moet zijn. 'Dat ben ik ook', zegt Umar, 'maar ik dacht, kom, een kleine pauze, even kijken of de president zelf ook deze kant op komt.' Die kleine pauze duurt inmiddels een klein halfuur. Van Buhari geen spoor.

Zingende dansers

Dus wordt het tijd voor wat muziek, zang en dans. De groep die de straat in trekt, telt vier trommelaars en één trompettist, die zich met 'ta, taa!' tot twee virtuoze noten weet te beperken. De zingende dansers vormen een kruising tussen een Indiase bruiloftsmars en een 'toitoi' van Zuid-Afrikaanse vakbondsleden. Dankzij hen tellen we weer dertig, veertig werkloze jongeren op bij de stoet van mensen voor de poort.

Sommige leden van de APC, we zijn tenslotte in Nigeria, leunen al gretig tegen hun nieuw verworven machtsstatus aan. Het zijn de jongeren met de zonnebrillen en iets te fel glimmende, nét niet op maat gesneden pakken. In hun ogen staat meer het verlangen naar geld dan naar een baan te lezen. Of de wat oudere mannen (de vrouwen in Abuja zijn gewoon echt aan het werk) in hun schitterende Nigeriaanse gewaden, die achter de poort van het hoofdkwartier iemand hebben gevonden om hun schoenen nog eens extra te poetsen. Goed, die poetser kan Buhari dus afstrepen; hij heeft al werk.

Het hoofdkwartier is, voor hoe tijdelijk ook, het nieuwe politieke mekka van Nigeria geworden. Muhammadu Buhari, zo horen we, moet eerst nog zijn overwinningscertificaat ophalen en zal zich er niet voor het einde van de middag laten zien. We zijn ruim anderhalf uur verder, de zon is tevoorschijn gekomen. 'Kom', zegt de ambtenaar. 'Ik moest maar weer eens aan het werk.

Meer over