Kan Brittney Griner NBA-mannen aan?

Een vrouw laten meespelen in een mannencompetitie, het zorgt in Amerika al jaren voor discussie. Kan een vrouw het niveau aan van een mannensport? Mark Cuban, eigenaar van de Dallas Mavericks, een basketbalploeg in de NBA, blaast die discussie nu nieuw leven in.

AMSTERDAM - In een interview zei Cuban geïnteresseerd te zijn in Brittney Griner, een 22-jarige center. 'Als ze kan spelen, waarom zou ik haar dan niet kiezen? Mij maakt het niets uit dat ze een vrouw is', zei Cuban.


Zijn ploeg, bekend van de Duitse sterspeler Dirk Nowitzki, mag overigens pas op 27 juni beginnen met het selecteren van nieuwe kandidaten.


De ruim twee meter lange Griner, die het afgelopen seizoen records brak bij haar college-team Baylor, verdiende recentelijk een transfer naar de hoogste basketbaldivisie voor vrouwen, de WNBA. Griner werd door Phoenix Mercury als eerste speelster aangetrokken in het zogenoemde draft-systeem.


Het is een keer eerder gebeurd dat een vrouw werd opgepikt door een NBA-club. In 1979 tekende Ann Meyers Drysdale een contract bij de Indiana Pacers, maar ze kwam niet verder dan de testfase. Ook toen zorgde de transfer al voor ophef. 'Iedereen zei dat ik het niet kon', zegt Meyers Drysdale. 'Ik negeerde de kranten, keek geen televisie meer en ging alleen nog om met mensen die positief gestemd waren. De discussie is sinds die tijd niet veranderd.'


Het debat gaat niet alleen over het niveauverschil tussen mannen en vrouwen. Het is ook maar de vraag of de NBA-mannen zitten te wachten op een vrouw in hun midden. 'Toen ik in mijn tijd omver werd gebeukt tijdens de testfase, vroeg de dader meteen bezorgd hoe het met me was. Ze zijn dan ineens veel voorzichtiger', vertelde Meyers Drysdale.


Elleboogstoot

Griner is niet bang voor de hardheid van de NBA. 'Als ik een elleboogstoot tegen mijn borst krijg, dan moet dat maar', zei ze tegen dagblad USA Today Ze is positief over de kans die Dallas haar biedt. 'Ik deins er niet voor terug. Zelfs als dit mislukt, kan ik zeggen dat ik het geprobeerd heb.' Om het niveau van de hoogste competitie aan te kunnen, moet ze fysiek sterker worden. 'Ik sta straks misschien tegenover de beste basketballers ter wereld. Ik ga mijn schot niet aanpassen. Als ze me blokken, doen ze dat maar. Ik blijf mezelf.'


Drysdale, die vicevoorzitter is bij Griners team Phoenix Mercury, heeft vertrouwen in haar. 'Ik heb nooit spijt gehad van mijn poging de NBA te halen, waarom zou zij het niet kunnen?'


De Dallas Mavericks, die in 2011 de titel wonnen, mogen pas over tweeënhalve maand nieuwe spelers kiezen. In afwachting daarvan gaat Griner gewoon aan de slag in Phoenix. 'Ik zit nu in de WNBA, daar ga ik voor. Maar deze kans zal ik niet laten lopen.'


JONGE SPORTERS KRIJGEN KANS OP TOPNIVEAU

Het draft-systeem, zoals dat in de Amerikaanse tak van onder meer basketbal en ijshockey wordt gebruikt, biedt jonge sporters de kans zich kandidaat te stellen om in de hoogste divisie te spelen. Elke ploeg mag twee spelers selecteren, verdeeld over twee keuzerondes. Sinds 2006 moeten spelers in de draft ouder zijn dan 19 jaar, omdat de aanmeldingen van steeds jongere sporters kwamen. In de draft mogen ook spelers uit buitenlandse competities meedoen. De laatste Nederlander in de NBA was Francisco Elson, die in 2012 afzwaaide uit de hoogste basketbalcompetitie van Amerika.

Meer over