Column

Kan bankencrisis Rutte redden?

Wie over de vernieuwde A1 rijdt na bij wijze van spreken een dag over een Duitse Autobahn of Britse motorway te hebben getoerd, weet het al: Nederland is een polderparadijs.

Volgens het World Economic Forum is de Nederlandse infrastructuur van wereldklasse. Beeld  John Gundlach/ANP
Volgens het World Economic Forum is de Nederlandse infrastructuur van wereldklasse.Beeld John Gundlach/ANP

En niet alleen de infrastructuur, inclusief vliegvelden en havens, is bijna de beste in de wereld, in alle opzichten scoort het land uitzonderlijk hoog. De flexibiliteit van de Nederlandse arbeidsmarkt is zo groot dat het bijna een wonder is dat Nike niet al morgen de productie van zijn sneakers verplaatst van Shenzhen naar Hengelo. Als de lonen worden afgezet tegen de productiviteit kan geen land in de wereld zich met Nederland meer meten.

Deze week maakte het World Economic Forum, de club die jaarlijks de rich & famous uitnodigt in Davos, de ranglijst bekend van de meest competitieve economieën in de wereld. Nederland staat vierde. Het is nu in alle opzichten het beste jongetje van de klas in de EU en zelfs Duitsland voorbij gestreefd. Zelfs in de hoogtijdagen van het poldermodel ging het niet zo goed.

De infrastructuur is volgens het rapport van wereldklasse (3de positie in de ranking),de zorg kwalitatief hoogwaardig, (4de) en het hoger onderwijs uitmuntend (3de ). Wie klaagt over de HSL, het tientje per maand extra premie voor de zorgverzekering of het steenkolen-Engels in het universitair onderwijs is zogezegd mesjogge.

Daarnaast heeft Nederland een efficiënte goederenmarkt (8ste) en 'loopt het land voorop in de toepassing van nieuwe technologieën (6de), wat bijdraagt aan een netwerk van zeer geavanceerde en vooruitstrevende bedrijven (5de) en een innovatief ecosysteem van bedrijven en kennisinstellingen (7de)'. Het klinkt nogal wollig. Het is ook geen reclamefolder van Economische Zaken, maar een objectieve meting van de concurrentiekracht in 138 landen.

Wie premier van dit land is, zou als een soort Louis van Gaal in het kwadraat met de borst voorop moeten lopen in de vaste overtuiging dat de coalitie bij de volgende verkiezingen zo niet met 90 procent van de stemmen dan toch met 66 procent zou worden herkozen, zodat Paars via een grondwetswijziging voor eeuwig de dienst zal mogen uitmaken.

Maar de coalitie haalt nog geen 25 procent, waardoor de leider met termen als 'pleur op' en 'tuig van de richel' de oppositie van zich af moet zien te schudden.

Afgelopen zaterdag zei een een onderzoeker en voormalig onderzoeker van het Sociaal en Cultureel Planbureau in deze krant dat Nederlanders evolutionair meer zijn ingesteld op negatieve dan op positieve signalen. 'Met positieve kunnen we niet zoveel.' Toen de politici tijdens de crisis van 2008 de banken redden was het volkssentiment volgens hen dan ook aanzienlijk positiever.

Het enige wat Paars nog kan redden is een flikse financiële crisis. Misschien kan Frau Merkel de verboden appel van de boom plukken en met Deutsche Bank ook het polderparadijs opblazen.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over