Kamp Vught herdenkt kindertransporten 1943

Vandaag worden in het voormalige SS-concentratiekamp in Vught de twee kindertransporten uit de Tweede Wereldoorlog herdacht. De herdenking is georganiseerd door het Nationaal Monument Kamp Vught en de Stichting Sobibor.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Op 6 en 7 juni 1943 werden minstens 1269 joodse kinderen, vaak met hun moeder, op transport gezet naar het doorgangskamp Westerbork. Van daaruit werden ze naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen gedeporteerd, waar ze vrijwel direct na aankomst om het leven werden gebracht. De leeftijd van de kinderen varieerde van enkele dagen oud tot 17 jaar. De namen van de kinderen zullen als eerbetoon worden voorgelezen door leerlingen van OBS De Piramide.

Op de herdenking zijn er toespraken van onder andere opperrabbijn Binyomin Jacobs en oud-nieuwslezer Donald de Marcas. De Marcas, die zelf de oorlog overleefde als joods jongetje, zal daarnaast ook gedichten voorlezen. Verder wordt er een theatervoorstelling opgevoerd, gebaseerd op het dagboek van Klaartje de Zwarte-Walvisch. Zij was een van de slachtoffers van de kindertransporten.

Meer over