Kamp: telecombedrijven aan zet met beltegoed

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) is niet van plan om snel maatregelen te treffen waardoor het ongebruikte beltegoed langer houdbaar blijft. Kamp zei dinsdag in de Tweede Kamer dat hij de kwestie aankaart in de gesprekken die hij heeft met de telecombedrijven. Maar hij verwacht eigenlijk dat de bedrijven de handschoen opnemen en deze klachten snel verdwijnen.

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Het niet gebruikte beltegoed vindt hij een reëel probleem, maar Kamp ziet het ook als een uitdaging die bedrijven de gelegenheid geeft om zich van elkaar te onderscheiden. Consumenten moeten volgens de minister als zij een abonnement nemen, kiezen voor zaken die zij belangrijk vinden, bijvoorbeeld het beltegoed meenemen naar een volgende periode. Kamp hield de Kamer voor dat enkele aanbieders al dit soort aanbiedingen doen. Mochten de bedrijven niet of onvoldoende in actie komen, dan kijkt Kamp dit najaar alsnog of de overheid zich ermee moet bemoeien, beloofde hij.

Volgens de Consumentenbond gaat maandelijks 68 miljoen euro aan ongebruikt beltegoed in rook op. De bond pleit ervoor dat het tegoed van mobiele abonnementen minimaal een jaar lang houdbaar wordt. Een meerderheid in de Tweede Kamer (PvdA, CDA, PVV, D66 en SP) wil dat het beltegoed langer houdbaar wordt. Het beltegoed moet nu nog binnen een maand worden opgemaakt.

Astrid Oosenbrug van de PvdA noemt die termijn 'wel heel erg minimaal'. De PvdA vindt 3 tot 6 maanden 'een redelijke termijn'. 'Prepaid is ook een jaar geldig. Dat lijkt me dus heel redelijk', stelt Sharon Gesthuizen (SP). Zij kan zich voorstellen dat de abonnementen wel duurder worden als de houdbaarheidstermijn omhoog gaat.

De Consumentenbond vindt het hoog tijd dat er iets gebeurt, omdat de telecomproviders lang genoeg hebben gehad om zelf actie te ondernemen. 'Als zij niet meewerken, is de politiek aan zet.'

Meer over