Kamerdebat over missie Afghanistan pas eind januari

De Tweede Kamer zal pas na het kerstreces met het kabinet in debat gaan over de nieuwe missie naar Afghanistan. Dat is dinsdag afgesproken in een procedurevergadering van de vaste kamercommissies Buitenlandse Zaken en Defensie....

Het kabinet moet het eerst komende maandag nog eens worden over de missie met 1100 tot 1300 militairen naar de provincie Uruzgan. Als het kabinet de missie wil laten doorgaan, willen de Kamerleden een briefing met hoge militairen van Defensie en ook nog een hoorzitting met externe deskundigen.

Na de LPF en de SP is nu ook GroenLinks bij voorbaat al tegen een nieuwe missie naar Afghanistan, waarover het kabinet komende maandag nog een besluit moet nemen. De GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer besloot dinsdag een standpunt over de missie naar de provincie Uruzgan niet langer af te laten hangen van een brief van het kabinet, maar juist een oproep te doen aan het kabinet om niet te gaan.

D66-minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) twijfelt nog steeds over het sturen van militairen naar de Afghaanse provincie Uruzgan. ‘Het is een lastig besluit en ik hoop dat velen het met mij lastig vinden, want het gaat om Nederlandse mensenlevens en de mensenrechten van de Afghanen’, zei Pechtold dinsdag.

Van Pechtold is bekend dat hij grote aarzelingen heeft om in te stemmen met het voorstel van de ministers Bot (Buitenlandse Zaken) en Kamp (Defensie) om volgend jaar juni 1100 tot 1300 militairen naar Uruzgan te sturen. Pechtold wilde dinsdag niet zeggen dat hij tegen is. ‘Ik ben me aan het oriënteren.’ Het kabinet besluit maandag over de missie.

Meer over