Kamerarrest

De Eerste Kamer zou wel eens worden opgeschud. Maar vooralsnog sukkelen de senatoren door. Alhoewel...

KIM VAN KEKEN

De vergeelde bordjes, de muffige geur en de kalende plek op het achterhoofd van D66'er Thom de Graaf, die volgens de overlevering als minister nog heel veel krullen had. Ook aanwezig zijn Marijke Vos (ooit Kamerlid voor GroenLinks), Elco Brinkman (ooit kroonprins bij het CDA), Frank de Grave (ooit minister voor de VVD) en ga zo maar door.

Velen voorspellen roerige tijden in de Eerste Kamer, nu de meerderheid van het kabinet hangt op die ene zetel van de stoïcijnse SGP-senatorGerrit Holdijk (66). Dat zal best, maar op het eerste gezicht is 'het huis' tegenwoordig toch vooral een tehuis voor mastodonten. Een dagje onder de senatoren levert het volgende (niet-representatieve) beeld op: eloquente politici die urenlang juridisch verantwoorde teksten oplepelen. SP'er Arjan Vliegenthart die heel modern op zijn Blackberry patience speelt om de tijd te doden. Thom de Graaf die wat twittert via zijn Ipad.

Nee, de reuring moet net als in die andere Kamer aan de overkant gewoon weer komen van de PVV. Wie anders haalt het in zijn hoofd om zomaar een hoofdelijke stemming aan te vragen over het Europese Noodfonds? Daardoor moet iedere senator opeens tot ministens middernacht opblijven totdat de stemmingen er zijn. Alsof de dames en heren, met al hun commissariaten, niet nog meer te doen hebben! Tot overmaat van ramp is de catering niet ingesteld op Het Onverwachte. De politici moeten het doen met kleffe broodjes; de restanten van de lunch.

Zo maakt de PVV zich ook in dit gezelschap niet geliefd. 's Avonds hangen Klaas de Vries (ooit minister voor de PvdA) en Loek Hermans (ooit minister voor de VVD) voor de breedbeeldtelevisie. Voetbal, Nederland - Zweden. Oranje verliest. Het humeur wordt er niet beter op. En nog steeds is de stemming niet op komst. 'Dit is Kamer- arrest!', bromt een senator.

undefined

Meer over