Kamer wil af van verplicht pensioen

Er moet een eind komen aan de verplichte pensionering op 65-jarige leeftijd. Dat zegt een meerderheid van de Tweede Kamer in reactie op de noodkreet van minister De Vries van Sociale Zaken dat te weinig ouderen deelnemen aan het arbeidsproces....

Zowel de regerende VVD als de grootste oppositiepartij, het CDA, vindt dat De Vries het niet bij woorden moet laten, maar zelf meer initiatief moet tonen. De PvdA deelt de kritiek op de eigen minister niet. 'Maar een verbod op verplichte pensionering is voor ons bespreekbaar', zegt PvdA-Kamerlid Van Zijl.

De Vries (PvdA) hekelde zondagavond in het televieprogramma Netwerk het verschijnsel dat mensen op hun 45ste al beginnen te denken over hun pensioen of vervroegde uittreding. Nog maar een kwart van de 55-plussers werkt. 'De mentaliteit van ''die moeten na hun 55ste eigenlijk maar weg'' is desastreus voor de arbeidsmarkt', zei De Vries. Ook gaf hij te kennen dat mensen na hun 65ste moeten kunnen doorwerken.

De VVD pleitte daar al eerder voor en vindt dat de minister nu zelf eens met maatregelen moet komen. 'Hij zou in eigen huis kunnen beginnen, door de arbeidsvoorwaarden van rijksambtenaren aan te passen', zegt het liberale Kamerlid Wilders. 'De geringe deelname van ouderen is niet meer aanvaardbaar met de huidige krapte op de arbeidsmarkt.' De VVD vindt ook dat De Vries CAO's moet verbieden die nog een VUT-regeling kennen.

De PvdA vindt dat te ver gaan, maar is het ermee eens dat een collectief betaalde VUT uit de tijd is. Daarom stappen steeds meer bedrijven over op regelingen waarbij de werknemer zelf spaart voor vervroegd pensioen.

'Het gaat erom dat meer mensen tussen de 55 en 65 blijven werken. Dat is het hoofdprobleem', zegt PvdA'er Van Zijl. Hij denkt aan hogere WW-premies voor werkgevers die ouderen ont slaan.

Meer over