Kamer verwijt Dijkstal gebrek aan slagkracht

De Tweede Kamer heeft woensdag felle kritiek geleverd op minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken. Hij zou te weinig daadkracht tonen bij de staatkundige en bestuurlijke vernieuwing....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

PvdA'er De Cloe noemde Dijkstal meer een 'minister van Coalitiezaken dan van Binnenlandse Zaken.' Hij verwees naar een eerdere uitspraak van Dijkstal dat hij vaak als vice-premier premier Kok vervangt. De Cloe hoopte dat Dijkstal de rest van de kabinetsperiode zijn mouwen gaat opstropen.

Hij vindt dat Dijkstal het vooral bij de staatkundige vernieuwing laat afweten. De Cloe noemde onder andere de Haagse burgemeestersbenoemingen - in een kwart van de benoemingen wordt het advies van de gemeenteraad niet gevolgd - en de voortdurende onduidelijkheid over de verhouding tussen gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders.

'De kwaliteitsverbetering van het openbaar bestuur is zeer minimaal', zei hij. De Cloe kreeg de steun van D66'er Scheltema. VVD'er Kamp vindt dat er alleen bestuurlijk moet worden vernieuwd, als dat tot betere resultaten leidt.

D66 en PvdA willen bijvoorbeeld de gemeenteraad de bevoegdheid geven het college naar huis te sturen. Dat is lastig, omdat er dan een crisis ontstaat die niet met verkiezingen kan worden opgelost. Die worden immers in het hele land gelijktijdig gehouden. Maar een notitie met alle voor- en nadelen van uitbreiding van bevoegdheden van de raad, anderhalf jaar geleden gevraagd, komt niet, hekelde Scheltema. 'Gebrek aan slagkracht', oordeelde De Cloe.

Oppositielid Van der Hoeven van het CDA was hard in haar oordeel: 'In velerlei opzicht is er niet bestuurlijk vernieuwd. Waar is de cultuurverandering? De bewindspersonen zijn hard in aanvaring gekomen met conserverende mechanismen. Ze zijn de peddels verloren en worden meegesleurd in de stroom.'

Meer over