Kamer veroordeelt actie Israël, treurt niet om Yassin

Tweede-Kamerleden veroordelen de Israëlische aanslag op sjeik Yassin, maar treuren niet om de dood van de Hamas-leider. Wel vrezen ze een verdere escalatie van het geweld tussen Israëliërs en Palestijnen....

VVD-Tweede-Kamerlid Wilders zal 'geen traan laten' om de dood van Hamas-leider sjeik Yassin. 'Deze man was een van de grootste terroristenleiders in het Midden-Oosten met veel bloed aan zijn handen', zegt Wilders in een reactie.

'Ik zal om zijn dood niet treuren en heb moeite om een gevoel van vreugde te onderdrukken', zegt Wilders. Wel vindt hij namens de VVD dat executies zonder vorm van proces als de aanslag op Yassin niet geoorloofd zijn. Hij vreest dat de dood van de Hamas-leider grote gevolgen voor het Midden-Oosten zal hebben. 'Hij is gevaarlijker als martelaar dan als oude man in een rolstoel in Gaza. Dit zal leiden tot een enorme vergelding en meer aanslagen', zegt Wilders.

Zijn PvdA-collega Koenders vreest eveneens een escalatie in het Midden-Oosten. 'Dit is moord. Een executie zonder vorm van proces die scherp moet worden afgewezen. Ook ik heb geen enkele sympathie voor Yassin, maar dit kan niet', aldus Koenders.

Hij wil dat minis`sr Bot van Buitenlandse Zaken de Israëlische ambassadeur in Nederland voor een dubbele boodschap ontbiedt. Die moet enerzijds luiden dat Nederland de liquidatie van Yassin afkeurt. Maar ook moet Bot duidelijk maken dat Europa wil dat de plannen van premier Sharon van Israël voor eenzijdige terugtrekking uit bezet gebied worden gekoppeld aan de zogeheten routekaart voor vrede.

CDA-Kamerlid Eurlings zegt dat 'de heer Yassin bij mij geen enkel medelijden kan oproepen. Hij was een van de meest verderfelijke terroristen van het Midden-Oosten.' Eurlings denkt met afschuw terug aan interviews waarin Yassin vergenoegd terugkeek op aanslagen waarbij ook kinderen waren omgekomen.

Maar tegelijkertijd stelt Eurlings dat de executie door Israël, 'dat pretendeert een rechtsstaat te zijn', zorgelijk is. Hij vreest een verder escalatie en verharding tussen de Israëlische en Palestijnse bevolking. Nederland moet Israël duidelijk maken dat dit niet de juiste weg is, aldus Eurlings.

SP-Kamerlid Van Bommel noemt de aanslag 'staatsterreur die met dezelfde kracht verworpen moet worden als alle andere terreur'. Hij roept het kabinet op de aanslag te veroordelen.

Meer over