Kamer: verbied dragen burqa in het openbaar

Het dragen van een burqa in het openbaar moet worden verboden. Dit vindt een meerderheid in de Tweede Kamer...

De burqa is een islamitisch gewaad dat de vrouw van top tot teen bedekt. Hoewel burqa’s in Nederland slechts sporadisch worden gedragen, draagt de gewoonte volgens de partijen niet bij aan de integratie van moslims in Nederland. ‘Ik zie de burqa als een vrouwonderdrukkend symbool’, aldus Wilders.

‘De hele gedachte achter de burqa is strijdig met de manier waarop wij in Nederland met vrouwen omgaan. Vrouwen hoeven zich hier niet te schamen voor hoe ze eruit zien. De burqa is een uitwas van de islam waarvoor hier in Nederland simpelweg geen plaats is. In die zin is dit een ondersteuning voor de gematigde moslims in Nederland die hun best doen hier gewoon netjes te integreren.’ Wilders vindt ook de veiligheid belangrijk: ‘Zeker in deze onzekere tijden is het belangrijk dat mensen in het openbaar altijd identificeerbaar zijn. Je moet kunnen zien wie iemand is.’

Vorig jaar gingen enkele Belgische steden Nederland al voor. In Antwerpen treedt de politie in samenspraak met de burgemeester op tegen vrouwen die een burqa in het openbaar dragen. Als basis daarvoor werd in België een wet gebruikt die het mensen verbiedt zich in het openbaar te maskeren.

Eerder dit najaar zei minister Verdonk dat een algemeen verbod op burqa’s wel eens zou kunnen botsen met de Nederlandse grondrechten. Zij beloofde onderzoek te doen, dat naar verwachting in januari klaar is.

Toch werd Wilders’ motie dinsdag onverwacht aangenomen dankzij de steun van het CDA. Kamerlid Wim van de Camp. ‘Als mensen willen participeren in onze samenleving moet je de gezichten kunnen zien.’

Meer over