Kamer tegen hogere lening student

De meerderheid van de Tweede Kamer wil niet dat studenten een hogere studielening krijgen, zoals staatssecretaris Nijs van onderwijs donderdag bepleitte. De VVD, partij van Nijs, is het met haar eens, maar CDA, D66, SP en PvdA zijn tegen.

ANP

Nijs zei dat studenten wat haar betreft ook in de toekomst een basisbeurs krijgen. Maar zij moeten wel meer gaan lenen. De staatssecretaris wilde nog geen bedragen noemen.

Ze wilde ook niet zeggen om hoeveel studenten het zou gaan. Zij ging niet in op de vraag of een hogere lening in feite betekent dat studenten tegelijkertijd een lagere beurs krijgen.

De oppositiepartijen PvdA en SP wezen het plan van Nijs af. Zij willen dat de basisbeurs juist omhoog gaat, zodat studenten niet extra hoeven te lenen en niet gedwongen worden naast hun studie te werken.

Het CDA wil vooral niet tornen aan het recht op de basisbeurs. De leningen moeten niet hoger worden dan in het huidige stelsel.

Ook D66 vindt de bestaande combinatie van beurs en lening zo slecht nog niet. De partij is er tegen dat studenten gedwongen worden meer te lenen, omdat zij vaak toch al opzien tegen een studieschuld. Bovendien ontmoedigt het studenten met weinig geld om te gaan studeren.

De VVD denkt dat de rek er nog niet uit is. De partij wil echter de mogelijkheden om geld te lenen uitbreiden. Studenten moeten niet alleen bij de Informatie Beheergroep (IBG) terecht kunnen, maar ook bij hogescholen en universiteiten.

Meer over