Update

Kamer stemt in met verbod op onverdoofd slachten

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft vanmiddag ingestemd met een verbod op het onverdoofd slachten van dieren.

ANP / Redactie
Protest tegen onverdoofde slacht. Beeld ANP
Protest tegen onverdoofde slacht.Beeld ANP

Maar als Joodse en islamitische groeperingen kunnen aantonen dat een dier bij de rituele wijze van slachten niet extra lijdt, kunnen ze ontheffing krijgen om toch onverdoofd te slachten.

Dierenleed
VVD, PvdA, D66, GroenLinks willen die uitzondering op het verbod waarmee Marianne Thieme (Partij voor de Dieren, PvdD) een einde wil maken aan dierenleed bij de onverdoofde slacht. Thieme zal nu haar initiatiefwetsvoorstel verdedigen in de Eerste Kamer.

In de Tweede Kamer kreeg Thieme vandaag grote steun: 116 leden stemden voor, 30 waren tegen. Bij de PvdA weken de Kamerleden Tanja Jadnanansing, Angelien Eijsink en Metin Çelik af van het fractiestandpunt. Zij stemden tegen het verbod. Bij de PVV deed Wim Kortenoeven dat ook. Maar hij mocht na afloop van de stemming niet zelf toelichten waarom hij dat heeft gedaan. Afgesproken is dat partijleider Geert Wilders het woord voert over de kwestie.

Mijlpaal

'Dit is een enorme mijlpaal, het is erg bijzonder dat mijn eerste voorstel met 80 procent van de stemmen is aangenomen', reageerde Thieme na het debat. Ze zei uit te zien naar het debat in de Eerste Kamer, waar zij haar wetsvoorstel moet verdedigen. 'Als ik heel optimistisch reken dan kan het voorstel vanaf 2013 in werking treden.'

CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel is teleurgesteld in zijn collega-Kamerleden. De kabinetsreactie die kort voor de stemming binnenkwam, heeft nu geen rol gespeeld, aldus Ormel die stelt dat het besluit erdoor is gedrukt door 'fracties die bang zijn voor hun achterban en nu hopen dat de rust terugkeert'.

Emotionele discussie
De afgelopen tijd is er binnen en buiten de Kamer een felle en emotionele discussie gevoerd over de wenselijkheid van een verbod. Verscheidene belangengroeperingen meldden zich bij de Kamerleden met petities voor of tegen een verbod.

In de Kamer zijn de christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP tegen, omdat het verbod volgens hen de vrijheid van godsdienst aantast. Het kabinet heeft eerder aangegeven een spanning met de grondwet te zien, maar het geeft pas zijn definitieve oordeel nadat ook de Eerste Kamer zich over het verbod heeft uitgesproken. Bij een aangenomen initiatiefwet behoort het kabinet aan te geven of het die ook gaat uitvoeren.

Uitspraak
ChristenUnie-Kamerlid Esmé Wiegman wilde eerst een uitspraak van de rechter afwachten in een kort geding over de wetenschappelijke waarden van onderzoeksrapporten over koosjer slachten, maar dat verzoek werd vanmiddag niet gehonoreerd.

Daarnaast gaven CDA, ChristenUnie en SGP aan meer tijd nodig te hebben om een brief van staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) te kunnen bestuderen. Die brief is vanmiddag naar de Kamer gestuurd.

Meer over