Kamer niet ingelicht over breder delen zorgdata

Goedemorgen. Sinds 1 januari blijken medische data van Nederlanders intensiever te worden gekoppeld en geanalyseerd. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft in september toestemming gegeven voor het breder delen van deze data. Verder in de Volkskrant Ochtend: de helft van de nabestaanden van de MH17-ramp zit in de psychische gevarenzone en in het Iraakse dorp Asriya ging het voetbal ondanks het sektarische geweld door. Totdat een tiener met een rugzak het veld opsprong.

Minister Edith Schippers arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Beeld anp
Minister Edith Schippers arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.Beeld anp

Terwijl u sliep

Kamer niet ingelicht over breder delen zorgdata
Minister Edith Schippers heeft in september toestemming gegeven voor het breder delen van medische data. Ze heeft daartoe een overeenkomst gesloten met vijf partijen: Zorgverzekeraars Nederland, Vektis, NZa, IGZ en Zorginstituut Nederland. De Tweede Kamer is niet ingelicht over deze afspraken.

Helft van nabestaanden MH17 in psychische gevarenzone
Een op de acht nabestaanden van de MH17-ramp van 14 juli 2014 kampte een jaar later met ernstige psychische problemen. Een nog veel grotere groep (53 procent) kan die mogelijk nog ontwikkelen. Dat blijkt uit onderzoek van een groep Nederlandse rouwexperts dat maandag is verschenen.

Braziliaanse minister dient ontslag in om corruptie
De Braziliaanse minister Fabiano Silveira heeft maandag (lokale tijd) zijn ontslag ingediend bij de interim-president van Brazilië Michel Temer, nadat belastende opnames van gesprekken uitlekten. Silveira was verantwoordelijk voor de strijd tegen corruptie in Brazilië.

Tientallen doden en gewonden bij luchtaanvallen in Syrië
In de Syrische provincie Idlib zijn maandagavond (lokale tijd) bij zware luchtaanvallen vele mensen omgekomen en gewond geraakt. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gaat het in totaal om meer dan honderdvijftig doden en gewonden.

Vandaag in het nieuws

Oud-wethouder Jos van Rey staat voor de rechter. Hij wordt onder meer verdacht van het aannemen van smeergeld en het witwassen van 175.000 euro. Verder gaat de thriller Elle van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven in première in bioscoop Tuschinski in Amsterdam. Verhoeven is daarbij zelf aanwezig.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Aanraders van de redactie

Het jochie dat onder het Rijks door fietste (+)
Voorganger Wim Pijbes zette met publicitair geweld het verbouwde Rijksmuseum in de schijnwerpers. Toch drukte ook de nu benoemde directeur Taco Dibbits daarop al zijn stempel. Wat kunnen we verwachten?

Toont Van der Steur zich een liberaal? (+)
Ard van der Steur kan soms een sufgeblowde indruk maken. Maar als er ooit een moment is geweest waarop hij zich doortastend en liberaal kan tonen, is het nu.

Hoe het voetbal verdween uit Asriya (+)
Sektarisch geweld is er volop in het Iraakse dorp Asriya, maar het voetbal ging door. Tot die tiener met een rugzak het veld opsprong.

Karar Samir (16), die de aanslagpleger naast hem zag opduiken, met zijn moeder, die zonder haar gewaad meteen naar het voetbalveld rende. Beeld
Karar Samir (16), die de aanslagpleger naast hem zag opduiken, met zijn moeder, die zonder haar gewaad meteen naar het voetbalveld rende.Beeld

'Hier zie je hoe de gemeente haar eigen verzet organiseert' (+)
In mijn wijk komen vluchtelingen wonen - het werd eens tijd zeg. Goedgemutst stuur ik de bewonersbrief van de gemeente richting sociale media, en per kerende post komen felicitaties terug van bijvoorbeeld Roland Brouwer uit Den Bosch: 'Gefeliciteerd dat je je wijk naar de tering wil zien gaan', en dan, na een korte denkpauze: 'Ik ben Toine en geil erop dat onze cultuur kapot gemaakt wordt en plaats maakt voor de islam.'

'Ze staan helemaal open voor die rare Hollander' (+)
Paul Spies, voormalig directeur van het Amsterdam Museum, leidt sinds kort het veel grotere stadsmuseum van Berlijn (en heeft in de stad nog een handvol functies). Gaan de Berlijners zijn dadendrang en visie slikken? De Volkskrant zocht hem op.

Jean-Pierre Geelen: nooit komen rampen alleen (+)
Shakespeare schreef het al: 'Nooit komen rampen alleen. De calamiteitencateraar is erbij.' Waarschijnlijk loop ik achter, maar ik had er nog nooit van gehoord: de calamiteitencateraar. Hij dook maandag op tijdens de berichtgeving over de grootste ramp van dat moment: het vastgelopen treinverkeer op Utrecht.

Taco Dibbits, vanaf 15 juli directeur van het Rijksmuseum: 'Ik fietste als jongetje onder het Rijks door en dacht: hier wil ik werken.' Beeld Inge van Mill / ANP
Taco Dibbits, vanaf 15 juli directeur van het Rijksmuseum: 'Ik fietste als jongetje onder het Rijks door en dacht: hier wil ik werken.'Beeld Inge van Mill / ANP
Reizigers op Utrecht CS. Beeld anp
Reizigers op Utrecht CS.Beeld anp
null Beeld Jos Collignon
Beeld Jos Collignon
Meer over