Kamer kritisch op plan intensieve veehouderij

De plannen van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) om ongebreidelde groei van de intensieve veehouderij tegen te gaan, zijn vrijdag niet zonder kritiek ontvangen in de Tweede Kamer. VVD en PvdA willen graag nog voor de zomer schriftelijk vragen stellen over het voorstel, op werkbezoek en een overleg met de sector en andere belanghebbenden.

ANP/ Redactie
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken komt aan op het Binnenhof. Beeld anp
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken komt aan op het Binnenhof.Beeld anp

'Op die manier willen we het standpunt van het kabinet verder verkennen', aldus een woordvoerster van de VVD. De partij is voorstander van de intensieve landbouw en zal daarom kritisch naar de plannen van Dijksma gaan kijken. Coalitiegenoot Tjeerd van Dekken (PvdA) ziet de wet wel als een belangrijke stap om de ongeremde groei van de bio-industrie tegen te gaan.

Onduidelijkheid troef
Volgens het CDA, een partij die veel boeren vertegenwoordigt, is het onduidelijkheid troef nu er nog meer regels komen waar gemeenten en provincies gebruik van kunnen maken. 'De veehouderij is belangrijk voor onze economie maar dit kabinet belemmert voorlopig de ruimte om te ondernemen'', aldus Kamerlid Jaco Geurts.

Ook Elbert Dijkgraaf van de SGP vreest onzekerheid en willekeur, maar is blij dat er geen landelijke norm is opgelegd. Volgens hem zijn de regionale verschillen daarvoor te groot. D66-Kamerlid Gerard Schouw vraagt zich daarentegen af of het wel verstandig is om geen norm vast te leggen. 'Het kan ook enorm uit de klauwen lopen als een gemeente of provincie zegt: kom maar op met die megastallen'', stelt Schouw, die de richting van het voorstel van Dijksma overigens goed vindt.

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren is helemaal niet te spreken over de plannen. Zij vindt dat Dijksma de problematiek van de megastallen afschuift op de lokale en regionale overheden. Ook baalt ze ervan dat de weging van mogelijke gezondheidsrisico's niet landelijk wordt geregeld en dat Dijksma niet bepaalt hoeveel vee er in ons land gehouden mag worden.

Ook GroenLinks vindt het hoog tijd voor een landelijk verbod op megastallen. 'We hebben lang genoeg op een schandalige manier met dieren omgesprongen. De groei van de industriële veeteelt is niet goed voor Nederland", aldus Kamerlid Jesse Klaver.

Provincie
De provincie Noord-Brabant constateert een gekantelde denklijn op het ministerie van Economische Zaken. Gedeputeerde Yves de Boer is blij dat er na lang wachten aandacht is voor een betere balans tussen economie en de zorgen over de volksgezondheid.

Hij is bovendien tevreden over de ruimte die provincies en gemeenten krijgen om harde criteria te gaan ontwikkelen zoals Brabant eerder deed met een maximumgrens voor megastallen. De Boer benadrukt wel dat het nog lastig is om normen goed te onderbouwen zodat een rechter die goedkeurt.

LTO
LTO Nederland is het eens met het kabinet dat regionaal of zelfs lokaal de afweging gemaakt moet worden of een veehouderijbedrijf kan uitbreiden. Lokaal moet de vraag beantwoord worden of de beoogde bedrijfsomvang in een gebied past en of er draagvlak is. 'Omdat de omstandigheden per provincie en zelfs per gebied verschillend zijn vraagt de toekomstige ontwikkeling van de veehouderij om maatwerk. De aangekondigde regelgeving maakt dit maatwerk mogelijk en die benadering is in lijn met wat LTO eerder bij het kabinet heeft bepleit', reageerde bestuurder Siem Jan Schenk van de land- en tuinbouworganisatie.

Meer over