Kamer Italië voor wet tegen immigratie

Het Italiaanse parlement heeft dinsdag een strenge immigratiewet aangenomen. Die schrijft onder meer voor dat inwoners van Italië die niet uit de Europese Unie afkomstig zijn, voortaan hun vingerafdruk moeten laten registreren....

Het door de conservatieven gedomineerde parlement nam de wet aan met 279 tegen 203 stemmen, na een verhit debat tussen de regerende coalitie van premier Silvio Berlusconi en de linkse oppositie. De wet moet nog worden goedgekeurd door de senaat.

De wet, ontworpen door Berlusconi's extreem-rechtse coalitiepartners Gianfranco Fini en Umberto Bossi, moet de toestroom van illegale immigranten beperken. Niet EU-buitenlanders krijgen pas een verblijfsvergunning als ze voor hun komst werk hebben geregeld, en ze krijgen slechts een verblijfsvergunning voor de duur van hun arbeidscontract - met een maximum van twee jaar. Werkgevers dienen een slaapplaats te verzorgen en een retourticket als het contract afloopt. Daarnaast mag de Italiaanse marine patrouillevluchten langs de kust gaan houden.

De maatregelen maken ook familiehereniging moeilijker. Immigranten mogen alleen hun kinderen laten komen als die jonger zijn dan achttien jaar. Immigranten die terugkeren nadat ze een keer het land zijn uitgezet en vanwege de geregistreerde vingerafdruk worden herkend, riskeren een gevangenisstraf van een jaar. 'We moeten mensen die hier illegaal willen komen, laten zien dat we hen eruit kunnen schoppen', zo lichtte Bossi de wet toe.

'Er zijn onvoldoende bijvoeglijk naamwoorden om deze wet te beschrijven: hij is oneerlijk, facistisch, walgelijk, tot slaaf makend en rascistisch', zei Graziella Mascia, lid van de Herstichte Communistische Partij, voor de stemming in het parlement. De Communistische leider Oliviero Diliberto noemde het 'onwaardig in een beschaafd land dat illegale immigranten gelijk worden geschakeld met criminelen'.

Italië heeft onder zijn 56,3 miljoen inwoners slechts 1,2 miljoen immigranten - een van de laagste percentages in de Europese Unie. Maar veel Italianen zien een verband tussen immigratie en misdaad, en steunen het centrum-rechtse gedachtegoed dat de regering Berlusconi vorig jaar in het zadel hielp.

Deskundigen wijzen erop dat Italië zijn immigranten nog hard nodig heeft om de economie draaiende te houden, gezien het lage geboortecijfer en het krimpend aantal arbeidskrachten. Bovendien werken immigranten vaak in sectoren die door Italianen gemeden worden, zoals fruitplukken, afwassen in restaurants, bejaardenzorg en schoonmaken.

Meer over