Kamer: inspectie toelaten tot godsdienstonderwijs

De onderwijsinspectie moet toegang krijgen tot de godsdienstlessen op scholen om te onderzoeken of daar wordt aangezet tot haat tegen andere culturen.

Van onze verslaggevers

Minister Van der Hoeven van Onderwijs vindt dit echter een te forse ingreep in de grondwettelijke vrijheid van onderwijs.

De Kamer eist meer bemoeienis van de inspectie nu uit onderzoek is gebleken dat drie van de 37 islamitische scholen in de godsdienstlessen fundamentalistische ideeën overbrengen en daarmee de integratie van leerlingen belemmeren.

De vorige staatssecretaris, Adelmund, gaf de inspectie al opdracht het islamitisch onderwijs te onderzoeken. De inspecteurs moesten echter buiten de godsdienstlessen blijven. Alle onderwijsstromingen zijn volgens artikel 23 van de Grondwet namelijk vrij om invulling te geven aan hun eigen religieuze identiteit.

Een Kamermeerderheid van LPF, VVD, PvdA, GroenLinks, SP en D66 stelde deze week in het debat over de onderwijsbegroting vast dat daardoor nog altijd niet duidelijk is wat er op islamitische scholen gebeurt.Gesteund door haar eigen CDA, de ChristenUnie en de SGP verzet Van der Hoeven zich tegen de oprekking van de inspectiebevoegdheden.Pas als er daadwerkelijk sprake is van aanzetten tot haat, moet worden ingegrepen. Op vragen hoe zij daar achter wil komen zonder verscherpt inspectietoezicht, bleef zij het antwoord schuldig.

De gemeente Amsterdam begint zelf een onderzoek naar de islamitische basisschool As Siddieq, een van de drie omstreden scholen.

Meer over