Kamer houdt hoorzitting over meevaller

De Tweede Kamer houdt maandag een hoorzitting over de meevaller die minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vorige week bekendmaakte. Het gaat om een bedrag van ruim 800 miljoen euro per jaar. Hij is het gevolg van een garantie van 5,7 miljard euro aan De Nederlandsche Bank. DNB keert de winst die zij maakt op leningen en obligaties aan Zuid-Europese landen, uit aan de Staat.

redactie
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën Beeld ANP
Minister Jeroen Dijsselbloem van FinanciënBeeld ANP

De oppositiefracties CDA en ChristenUnie hebben kritiek geuit op de meevaller, die komt op een moment waarop het kabinet hem erg goed kan gebruiken om het financieringstekort te drukken. Volgens hen is het extraatje te danken aan 'creatief boekhouden'. Dijsselbloem bestrijdt dat. In antwoorden op schriftelijke Kamervragen onderstreepte hij vrijdag nog eens dat er ook risico's zijn voor de Staat. Ook zou de meevaller lager kunnen uitpakken dan nu geraamd.

De Kamer spreekt maandag met de hoogleraren economie Lex Hoogduin en Flip de Kam, directeur intern bedrijf Frank Elderson van DNB, divisiedirecteur financiële markten Bert Boertje van DNB en Kees Vendrik en Bas Leenheer van de Algemene Rekenkamer.

Meer over