Kamer en kabinet wensen duidelijkheid van Bolkestein

Europees commissaris Bolkestein laat het kabinet-Balkenende in het ongewisse over de vraag of hij nog vijf jaar op zijn post wil blijven....

'Er zijn voors en tegens, zowel zakelijk als privé', aldus Bolkestein in Straatsburg. Tot voor kort leek de oud-VVD-leider graag te willen bijtekenen, maar dit weekeinde gaf hij hij openlijk blijk van zijn aarzeling. Hij voegde daar gisteren aan toe dat hij graag een uitnodiging van premier Balkenende zou ontvangen om te komen praten over zijn toekomst.

In kringen rond het kabinet is met verbazing kennis genomen van dat verzoek. Balkenende had eind vorig jaar in de Tweede Kamer duidelijk gemaakt dat de 70-jarige Bolkestein kan aanblijven als hij dat wenst. Bolkestein geniet ook volop steun van zijn partij. Fractieleider Van Aartsen: 'Wat mij betreft blijft hij in Brussel.'

De linkse oppositie grijpt de aarzeling van Bolkestein aan om de kandidatuur van oud-staatssecretaris Van der Ploeg (PvdA) te bepleiten. PvdA-leider Bos wil een parlementair debat over de opvolging van Bolkestein.

'De regering moet het wel tijdig weten als we op zoek moeten naar iemand anders', zei minister Bot. Bolkestein leek echter niet van plan om op korte termijn hom of kuit te geven. Het vraagstuk is volgens hem pas actueel als in juni bekend wordt wie de Europese Commissie gaat leiden.

Meer over