Kamer eist ruimere inzage in rapport Afghanistan

Een meerderheid van de Tweede Kamer is ontevreden over de manier waarop minister Kamp van Defensie vertrouwelijke informatie over de missie naar Afghanistan met het parlement wil delen....

Kamp schreef de Kamer dinsdag dat hij bereid is een gekuiste versie van de analyse van de MIVD over de situatie in de zuidelijke provincie Uruzgan aan de commissie voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten voor te leggen. De leden van de commissie ‘stiekem', bestaande uit de fractievoorzitters van vrijwel alle fracties, mogen de informatie echter niet delen met hun woordvoerders. De SP is om principiële redenen niet in de commissie vertegenwoordigd.

Fractievoorzitter Verhagen en zijn coalitiegenoot Dittrich maakten dinsdag duidelijk dat Kamp de commissie stiekem het gehele rapport moet voorleggen. Bovendien moet er een mogelijkheid komen om de informatie te delen met de fractiewoordvoerders. Volgens Verhagen, Dittrich en PvdA-leider Bos doet Kamp er daarom nog het beste aan het rapport geschoond van bronnen en herleidbare informatie van buitenlandse zusterdiensten aan de woordvoerders te sturen.

Bos zei het uitermate vreemd te vinden als hij over relevante informatie zou beschikken die zijn woordvoerder Koenders in het debat niet zou mogen gebruiken omdat het uit de commissie-stiekem zou komen. En ook Dittrich ziet liever een duidelijk uittreksel voor de gehele Kamer. Het gaat immers om een rapport dat ‘vernietigend’ is voor de missie.

De commissie-stiekem moet overigens op verzoek van de commissies voor Buitenlandse Zaken en Defensie bij zichzelf na gaan of zij het wel tot haar taak rekent om rapporten van de MIVD door te spitten op relevante informatie voor het uitzenden van de troepen. Formeel is de commissie alleen belast met het toezicht op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Meer over