Kamer: De Vries loog over radioveiling

Een groot deel van de Tweede Kamer voelt zich misleid door staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat. Zij zou de Kamer onder druk hebben gezet met onjuiste en onvolledige informatie over de veiling van frequenties voor commerciële radiozenders....

Die conclusie trokken PvdA, CDA, D66 en GroenLinks donderdag na een hoorzitting over het radiobeleid. Volgens de partijen is sprake van een zeer ernstige situatie. De Vries (VVD) is over de radiofrequenties al maandenlang in een conflict verwikkeld met de Kamer. Zij wil de frequenties voor stations als Radio 538, Yorin en Sky Radio veilen. De Kamer is daar in meerderheid tegen, onder meer omdat het de positie van de populaire stations in gevaar kan brengen.

Alle alternatieven die de parlementariërs de afgelopen maanden aandroegen, werden steeds door De Vries van tafel geveegd met het argument dat zij daardoor in tijdnood zou komen. Als de Kamer niet voor 1 september jongstleden zou instemmen met een veiling, dreigden dit najaar stiltes te vallen in de ether, aldus de staatssecretaris.

Inmiddels blijkt dit dreigement nauwelijks waarde te hebben gehad, want De Vries heeft onlangs, na al het politieke oponthoud, eigenhandig en zonder problemen de uitzendvergunningen van de bestaande stations met een jaar verlengd.

Donderdag bleek bovendien dat de staatssecretaris al maanden, en wellicht al jaren, wist dat ook een veiling niet in september kon plaatsvinden.

Vertegenwoordigers van de zenderbeheerders Nozema en Broadcast Partners, die de nieuwe etherverdeling grotendeels organiseren, verzekerden de Kamer dat zij De Vries al zeker een halfjaar geleden hebben gewaarschuwd dat die datum onhaalbaar was wegens technische complicaties. Die waarschuwing was sinds 1999 ook meermalen aan haar ambtenaren gegeven, maar werd door De Vries nooit aan de Kamer doorgespeeld. Zij bleef in de debatten consequent het argument van tijdsdruk gebruiken.

PvdA, CDA, D66 en GroenLinks willen De Vries binnenkort de kans geven zich te verdedigen. Daarbij zal ook PvdA-staatssecretaris Van der Ploeg (Media) op het matje worden geroepen. Hij is steeds samen met De Vries opgetrokken.

Alleen VVD-Kamerlid A. Nicolaï, partijgenoot van De Vries, begrijpt de commotie niet. Hij vindt dat de andere partijen politiek bedrijven over de rug van de radiozenders heen.

Meer over