Kamer accepteert 'meevaller' Dijsselbloem

De regeringspartijen VVD en PvdA gaan akkoord met een constructie waardoor de schatkist de komende jaren 3,2 miljard euro extra tegemoet kan zien. Het gaat om een staatsgarantie van 5,7 miljard euro aan De Nederlandsche Bank (DNB) voor leningen aan Zuid-Europese probleemlanden. DNB keert in ruil daarvoor de komende jaren 3,2 miljard aan winst op deze leningen uit aan de overheid.

Redactie
Minister Jeroen Dijsselbloem tijdens zijn rondgang langs de fractievoorzitters Beeld anp
Minister Jeroen Dijsselbloem tijdens zijn rondgang langs de fractievoorzittersBeeld anp

De oppositie heeft grote moeite met deze 'meevaller', bleek woensdag in de Tweede Kamer. Tijdens een debat met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wezen diverse fracties op de grote risico's die de Staat loopt als het misgaat met de leningen. Volgens CDA'er Eddy van Hijum gaat het kabinet 'tot op het randje van wat je uit het oogpunt van prudentie kunt doen'. PVV-Kamerlid Teun van Dijck had het over 'één grote truc om zich rijk te rekenen met geld dat er niet is'.

In een hoorzitting eerder deze week spraken ook enkele deskundigen over 'creatief boekhouden'. Maar de Algemene Rekenkamer zag minder problemen. Zij redeneert dat de Staat uiteindelijk altijd opdraait voor verliezen die DNB lijdt. Kees Vendrik van de Rekenkamer zei tijdens de hoorzitting dat de afspraak met DNB 'een hoog vestzak-broekzakgehalte' heeft.

Dijsselbloem meldde de afspraak met DNB nog geen twee weken geleden. Hij vroeg de Kamer er snel mee akkoord te gaan. De deal leidt hierdoor dit jaar al tot een lager begrotingstekort.

VVD-woordvoerder Mark Harbers liet weten zich 'overvallen' te voelen door de grote haast van Dijsselbloem maar toonde wel begrip. 'Het is geen meevaller, maar er is wel iets voor te zeggen.'

Ook de PvdA stelde zich pragmatisch op. Mogelijk steunt ook D66 de afspraak, zodat er een ruime Kamermeerderheid ontstaat.Dijsselbloem heeft begrip voor de irritatie bij de Kamer over de snelheid waarmee zij moet oordelen over de constructie. De haast is echter nodig omdat DNB volgens haar statuten op korte termijn duidelijkheid moet bieden over haar winstbestemming.

De minister betoogde verder dat er weinig nieuws onder de zon is. DNB keert elk jaar winst uit aan de Staat; alleen was er tot dusver geen regeling getroffen, zei hij.

Meer over