NieuwsDemocratische kandidaten

Kamala Harris trekt zich terug uit race voor het Amerikaanse presidentschap

De Democratische kandidate Kamala Harris heeft zich dinsdag teruggetrokken uit de race voor het Amerikaanse presidentschap. Zij zou in de peiling zijn gezakt en onvoldoende fondsen voor haar campagne hebben kunnen verzamelen, zo berichten Amerikaanse media.

Kamala Harris begin november op campagne bij de Culinaire Workers Union.  Beeld AP
Kamala Harris begin november op campagne bij de Culinaire Workers Union.Beeld AP

De 54-jarige Harris was de enige vrouwelijke Afro-Amerikaanse kandidaat voor de Democraten en lijkt het afgelegd te hebben tegen nieuwkomer Michael Bloomberg. Deze voormalige burgemeester van New York en multimiljonair maakte pas vorige week bekend zich kandidaat te stellen en zou volgens het peilingsbureau Hill-HarrisX nu al op de vijfde plaats staan.

In een email zou Harris haar campagneteam dinsdag hebben uitgelegd dat ze na lang wikken en wegen de ‘moeilijkste beslissing van haar leven‘ heeft moeten nemen, vooral om financiële redenen. ‘Hier is de waarheid. Mijn campagne voor het presidentschap heeft gewoon niet de financiële middelen om door te zetten’, zo heeft de Amerikaanse nieuwszender CNN opgetekend. ‘Ik ben geen miljonair en kan niet mijn eigen campagne financieren.‘

Hiermee lijkt ze te verwijzen naar oud-burgemeester Bloomberg die zijn campagne uit eigen zak financiert en in een week tijd al het viervoudige voor zijn campagne (40 miljoen dollar) beschikbaar heeft gesteld dan Harris in bijna een jaar tijd bij elkaar heeft weten te verzamelen aan fondsen.

Volgens de peilingen zijn nu de grootste Democratische kanshebbers Joe Biden, Elizabeth Warren en Bernie Sanders. In totaal hebben meer dan 25 Democraten zich gemeld om het in de presidentsverkiezingen van volgend jaar op te nemen tegen de Republikeinen, waarvan er nu twaalf zich alweer hebben teruggetrokken.

Kamala Harris zit namens de staat Californië in het Amerikaanse Congres. Daarvoor was zij onder meer procureur-generaal van die staat. Harris, een dochter van een Jamaicaanse vader en een Indiase moeder, staat bekend als een fel tegenstander van president Trump in zijn antivrouwen- en antimigrantenretoriek. Toen Trump deze zomer vier vrouwelijke Congresleden met een migratieachtergrond opriep terug te gaan naar hun land twitterde zij: ‘Laf, xenofobisch, racistisch. Het presidentiële ambt onwaardig.’

Welke impact heeft Michael Bloomberg op de verkiezingscampagne?
‘Ik herken een oplichter wanneer ik er een zie’, zei Michael Bloomberg, die zich heeft opgeworpen als presidentskandidaat voor de Democraten. Zijn doel is Trump verslaan en Amerika herbouwen.

Waarom de Republikeinen Trump blijven steunen
Zelfs Republikeinen die zich onafhankelijk van Trump opstelden, scharen zich achter hem nu de presidentsverkiezingen naderen. En toch zijn er eenlingen die het tegen hem durven op te nemen.

Meer over