Kader Abdollah, Emma Hooper, Hans Dorrestijn

Tot slot wijzen we u hier nog op allerlei openhartige, poëtische, overrompelende of smakelijke net verschenen titels.

De redactie

Over asielzoekers die zich behalve dankbaar ook verloren voelen als ze langs de winderige IJssel lopen, schreef Kader Abdolah eerder in zijn debuut, de verhalenbundel De adelaars. Ruim twintig jaar later herneemt hij dat thema in de roman Papegaai vloog over de IJssel (Prometheus; euro 19,95). Het verhaal begint met een Iraniër die via een mensensmokkelaar een vals paspoort heeft gekregen op naam van Memed Kamaal. Hij landt op Schiphol met een doof dochtertje en moet naar een opvangcentrum in Apeldoorn. 'Iedereen heeft er een geheim, toch blijft er niets geheim in het opvangcentrum.'

undefined

null Beeld Prometheus
Beeld Prometheus

De Canadese prairieprovincie Saskatchewan is het decor van de door Johan Hos vertaalde roman Etta & Otto & Russell & James (Podium; euro 19,95) van Emma Hooper, die ook muzikante en actrice is. Otto vindt op de keukentafel een brief van zijn 82-jarige vrouw Etta: 'Ik ben weg. Ik heb nog nooit het water gezien, dus daar ben ik heen.' Het is nog 3.232 kilometer tot de kust. Onder de brief vindt Otto een stapel receptkaarten, zodat hij weet wat hij moet eten terwijl zij weg is.

null Beeld Podium
Beeld Podium

Dat was nieuw in 1869, toen Iginio Ugo Tarchetti in zijn roman Fosca (Athenaeum-Polak & Van Gennep; euro 19,99 ) de hoofdpersoon Giorgio liet twijfelen tussen twee vrouwen de mooie en gezonde Clara en de lelijke en ziekelijke Fosca, waarbij de tweede de femme fatale blijkt te zijn. De in zijn binnenwereld opgesloten Giorgio blikt openhartig terug. De vertaalsters Yond Boeke en Patty Krone tekenden ook voor het nawoord.

null Beeld Athenaeum
Beeld Athenaeum

Vijf jaar na de dood van zijn geliefde hervindt Pieter Boskma de levensvreugde. In de bundel Zelf (Bezige Bij; euro 17,90) zingt hij hiervan, en van zijn nieuwe liefde: 'Ik stak schuin over het gras naar mijn nieuwe/ uitgeefhuis, het vers was bijna af, een merel/ zong brutaal op het Amerikaanse consulaat.// Dit was de dag, ik keek omhoog, ja, dit was de dag.'

null Beeld De Bezige Bij
Beeld De Bezige Bij

Een bakkie is een pick-uptruck, en de potloodtest was dit: als een potlood in je haar bleef zitten, was dat een bewijs dat je geen blanke was. Handig, de woordenlijst achter in de roman Klimtol (Podium; euro 22,50) van Etienne van Heerden, die in de afgelopen jaren in de schrijversresidentie aan het Spui te Amsterdam aan zijn boek werkte. Vertaald door Karina van Santen en Martine Vosmaer.

null Beeld Podium
Beeld Podium

Het succes van het Belgische fenomeen Paul van Haver alias Stromae is zo overrompelend, het boekenvak kan hem nauwelijks bijbenen. Volgende week verschijnt een eerste biografie over de chansonnier (Maestro Stromae van Peter Verbruggen), deze week al is er Stromae: Formidable van 'fan' Claire Lescure (Boekerij; euro 15 -), die zich in het voorwoord introduceert: 'Laten we wel wezen, rapmuziek is niet mijn ding.' Stromae: Formidable is een verzameling interviewtjes uit kranten en tijdschriften, persstemmen, songteksten, erelijstjes, gesprekken met 'deskundigen' en 'iemand uit het team van Stromae' (de openingsvraag: 'Wat vind je leuk aan hem?').

null Beeld Boekerij
Beeld Boekerij

Deugden van de tafel: een filosofie van het eten van Julian Baggini (Nieuw Amsterdam, euro 24,95) opent krachtig met een motto van de Franse kok Auguste Escoffier: 'Als je weet hoe je moet eten, weet je ook hoe je moet leven.' Het is niet ironisch bedoeld: volgens Baggini betekent 'een goed leven leiden' dat je je eten daarin de plaats geeft die het toekomt: niet door uit alle macht achter alle hypes aan te rennen, ook niet door voedsel louter te beschouwen als brandstof die je gedachteloos in de mond propt. Want we lijken in het gouden tijdperk van het voedsel te leven, tegelijk ontbeert de huidige voedselrenaissance 'een rigoureuze analyse van waarom voedsel ter zake doet en wat onze relatie ermee zou moeten zijn.' Baggini kruidt zijn grote feitenkennis en filosofische beschouwingen met een enkel recept en geeft vervolgens het advies recepten snel weg te gooien: zijn Italiaanse oma leerde koken door 'te kijken en te luisteren'.

null Beeld Nieuw Amsterdam
Beeld Nieuw Amsterdam

Arts en schrijver Ivan Wolffers heeft prostaatkanker en schrijft daar sinds een jaar of tien over, in blogs, op Twitter en op Facebook. Eerder bundelde hij zijn blogs al in boeken; nu doet hij dat weer, in Als de tijd voor altijd stil zou staan (Nieuw Amsterdam, euro 19,95): 'Het is niet de prostaatkanker die mijn leven heef veranderd. Het is veel meer het idee dat samen met die kanker iemand mijn leven is binnengedrongen, die steeds overal de lichtpunten uitdoet waardoor het almaar donkerder wordt.'

null Beeld Nieuw Amsterdam
Beeld Nieuw Amsterdam

Hans Dorrestijn bundelde zijn nieuwste vogelverhalen in De Italiaanse chauffeuse: Alle vogelverhalen (Nijgh & Van Ditmar, euro 16,50) en voegde er ook wat rijmpjes aan toe: 'Oost West/ Krijg allemaal de pest/ Zuid Noord/ Stik allemaal de moord.

null Beeld Nijgh&VanDitmar
Beeld Nijgh&VanDitmar
Meer over