Nieuws

Kadaster: trend van verhuizen en oude huis verhuren drijft woningprijzen op

Verhuizen en je oude woning niet verkopen, maar verhuren. Steeds meer particuliere woningkopers houden hun vorige woning vast als belegging. Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster. In de afgelopen tien jaar ging het om ongeveer 62 duizend woningen.

Steeds meer particuliere woningkopers houden hun vorige woning vast als belegging. Beeld ANP XTRA
Steeds meer particuliere woningkopers houden hun vorige woning vast als belegging.Beeld ANP XTRA

Dit fenomeen (‘keep to let’) draagt het volgens het Kadaster mogelijk bij aan de stijging van de huizenprijzen. Het verkleint immers het aantal koopwoningen en versterkt de concurrentie tussen kandidaat-kopers concurreren om de huizen die nog wel te koop worden gezet. Anderzijds neemt het aantal huurwoningen toe.

Een ander huis kopen, bijvoorbeeld omdat je gaat samenwonen, en het oude huis aanhouden is een variant op het kopen van een woning om te verhuren (‘buy to let’). Dat laatste fenomeen neemt de laatste jaren licht af, terwijl het aanhouden van een voormalige woning als huurhuis toeneemt.

In de afgelopen tien jaar werden 100duizend woningen door particulieren gekocht voor de verhuur. Daar komen nog de aankopen bij van professionele partijen.

Aanhouden oude woning

Bij ongeveer 4 procent van alle particuliere transacties in de laatste tien jaar was sprake van aanhouden van de oude woning voor verhuur (‘keep to let’). Rond de 6 procent van alle transacties was in dezelfde periode kopen voor verhuur (‘buy to let’).

Het verschil tussen deze twee varianten wordt steeds kleiner, aldus het Kadaster, het eigendomsregister van woningen. ‘Keep to let’ loopt heel licht op, ‘buy to let’ loopt juist iets terug.

Na het uitbreken van de financiële crisis in 2008 was ook sprake van een toename van de verhuur van de vorige woning. In de eerste drie jaar schommelde het aantal transacties waarbij de oude woning tenminste een jaar werd aangehouden rond de 6 procent. Dat had toen een negatieve reden; het huis kon niet snel worden verkocht en de eigenaar verhuurde het huis in afwachting van het aantrekken van de koopwoningmarkt. Rond de 40 procent van die woningen werd na enkele jaren alsnog verkocht.

Beleggers

Beleggers in huurwoningen hielden zich in die crisisjaren relatief gedeisd. Slechts 3 procent van alle woningaankopen was bedoeld voor de verhuur. Dat liep op tot zo’n 7 procent in 2018 en 6 procent een jaar later.

Bij aanhouden van woningen voor de verhuur worden deze nu vooral aangehouden als appeltje voor de dorst, bijvoorbeeld als pensioenvoorziening. Kennelijk zijn de verhuizers vermogend genoeg om twee woningen aan te houden, ook al genereert de eerdere woning huurinkomsten.

Woningen worden steeds meer een beleggingsvehikel. Het Kadaster spreekt van ‘een zekerheid voor de lange termijn’. De lage rente, hoge huren en de trage oplevering van nieuwbouwhuizen maken een huurhuis tot een aantrekkelijk bezit ‘met een aardig rendement en een heel beperkt risico.’

Grotere steden

Bij verhuizen en verhuren gaat het vooral om woningen in de grotere steden, vooral in Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De verhuurde woning is relatief vaak een rijtjeswoning of appartement in een iets goedkopere wijk.

De nieuwe woning is vaak groter, iets duurder en meestal gelegen in dezelfde stad of in welvarende randgemeenten in dezelfde regio. Als twee kopers de woning waar zij beiden woonden aanhouden voor de verhuur, gaat het om veel ruimere huizen, met gemiddeld 143 vierkante meter woonoppervlakte. De gemiddelde leeftijd van de ‘keep-to-letter’ is 46 jaar.

Meer over