Kadaffi over opstand Tunesië: Waar was dit voor nodig?

TRIPOLI - De Libische leider Muammar Kadaffi vindt het maar niets dat het Tunesische volk de president Zine al-Abidine Ben Ali heeft verdreven. 'Waar was dit voor nodig? Zine al-Abidine had al gezegd dat hij over drie jaar zou aftreden. Wacht drie jaar en uw zoon blijft leven', zei Kadaffi, die zelf al bijna 42 jaar aan de macht is Libië, buurland van Tunesië.

null Beeld

Kadaffi zei dat het bloedvergieten en de wetteloosheid in Tunesië hem veel pijn doet. 'Tunesië leeft nu in angst. Gezinnen kunnen worden afgeslacht in hun slaapkamers en de burgers in de straat gedood, alsof het de Russische of Amerikaanse revolutie is.'

Kaddafi zei dat de onrust alleen ergens goed voor is geweest, als Tunesië het Libische regeermodel overneemt. Deze zogeheten Derde Universele Theorie gaat uit van een zeggenschap van het volk door middel van volkscomités. De leider heeft zijn theorie in 1976 vastgelegd in het Groene Boekje (1976), waarin de islam is verweven met socialisme.

Revolutie
De leider is zelf in 1969 aan de macht gekomen door een revolutie. Hij greep de macht toen de koning even in het buitenland was voor een medische behandeling. Hij voerde jarenlang een anti-Westers beleid, waarbij hij ook terreurdaden niet schuwde. De laatste jaren lijkt hij gematigder.

De zogeheten 'jasmijnen revolutie' in Tunesië werd met grote belangstelling gevolgd in andere Arabische landen. In landen zoals Egypte zijn ook veel jongeren die morren over de leiders die al tientallen jaren aan de macht zijn. Analisten denken dat het niet zo'n vaart zal lopen met revoluties in Rabat, Riaad of andere Arabische steden. Maar sommige inwoners denken er anders over. 'Dit kan overal gebeuren', zegt restauranthouder Imane in Egypte. 'Dankzij satelliet-tv en internet kunnen mensen die normaal onderdrukt worden nu alles zien.'

Meer over