Nieuwsstrengere regels telemarketing

Kabinet wil verbod op ongevraagde telefonische verkoop

Ongevraagde telefonische verkoop wordt verboden. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) wil dat in de wet vastleggen. Bedrijven of organisaties mogen consumenten dan alleen nog via telefoon benaderen als iemand daar expliciet toestemming voor heeft gegeven.

Redactie
Callcenter Teleperformance in Zoetermeer.  Beeld Lex van Lieshout / ANP
Callcenter Teleperformance in Zoetermeer.Beeld Lex van Lieshout / ANP

Het is nog onduidelijk hoe consumenten dat straks moeten aangeven. Nu werkt het nog precies andersom: mensen mogen gebeld worden, tenzij ze zich hebben ingeschreven bij het Bel-me-niet Register.

Keijzer heeft het voorstel opgenomen in de zogenoemde Consumentenagenda, een nota om de positie van de consument beter te beschermen. Ze stuurt deze maandag naar de Tweede Kamer. ‘Het ministerie van EZK krijg regelmatig klachten over telemarketing door bedrijven en organisaties. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de consumenten zich hieraan ergert’, aldus Keijzer.

‘Internet of things’

Keijzer wil ook strengere veiligheidseisen rond het zogenoemde ‘internet of things’: apparaten die draadloos met het internet zijn verbonden, zoals smart-tv’s en thermostaten. De staatssecretaris wil bedrijven verplichten om beveiligingsupdates te verstrekken, tenzij de consument daar geen prijs op stelt.

‘In 2020 zijn naar verwachting 20,4 miljard apparaten verbonden met het internet. De snelle groei van deze markt biedt consumenten voordelen, maar vaak is nog onduidelijk wat zij in de praktijk mogen verwachten van een slim apparaat en waar zij terecht kunnen wanneer het apparaat niet meer goed functioneert’, aldus Keijzer.

Meer over