Kabinet wil motorclubs verbieden die zich schuldig maken aan criminele activiteiten

Minister Blok van Veiligheid en Justitie werkt aan een wet die het mogelijk maakt om motorclubs door het kabinet te laten verbieden als zij zich schuldig maken aan criminele activiteiten. Tot op heden lukte dat niet via de rechter. Met deze wet hoopt de minister politie en justitie een nieuw wapen in handen te geven in de strijd tegen georganiseerde criminaliteit en bedreigingen van bestuurders.

Sammie Peters
Een stoet van zo'n 700 motorrijders Beeld anp
Een stoet van zo'n 700 motorrijdersBeeld anp

Blok kondigde de wet dinsdag aan tijdens het Vragenuur in de Tweede Kamer, naar aanleiding van vragen van Kamerlid Attje Kuiken (PvdA) over de bedreigde locoburgemeester van Emmen. 'Momenteel bekijkt het Openbaar Ministerie (OM) of motorclub Bandidos verboden kan worden. Om deze route te versnellen ben ik bezig met het voorbereiden van een wet die een verbod op criminele bendes mogelijk maakt', aldus Blok. 'Als demissionair minister kan ik zo'n wet niet aan de Kamer voorleggen, maar ik kan hem wel voorbereiden.'

Bestuurlijk verbod

Blok mikt op een bestuurlijk verbod. Dat betekent dat de minister van Veiligheid en Justitie de bevoegdheid krijgt om een criminele motorclub op eigen gezag te verbieden. Daarna kan de betrokken club eventueel nog naar de rechter stappen om het verbod aan te vechten. Dit scheelt volgens de minister veel tijd en moeite vergeleken bij de huidige situatie, waarin het Openbaar Ministerie toestemming aan de rechter moet vragen om een motorbende te verbieden.

Deze week werd bekend dat de locoburgemeester van Emmen, Bouke Arends, in maart drie weken moest onderduiken in Engeland na ernstige bedreigingen. Die begonnen nadat hij het clubhuis van motorclub No Surrender sloot wegens drugshandel. Arends pleit nu voor een hardere aanpak van de georganiseerde criminaliteit.

Individuele leden

Er is in Nederland al vaker geprobeerd om motorclubs te verbieden, maar tot nu toe verliep dat zonder succes. Zo maakte de Hoge Raad in 2009 een einde aan een poging om een afdeling van de Hells Angels te verbieden. Het Openbaar Ministerie vond dat het ging om een criminele organisatie, maar de rechters stelden dat het te ver gaat om een hele organisatie te verbieden, ook als de leden zich schuldig maken aan 'maatschappelijk ongewenst gedrag'.

Sindsdien richtte justitie zich vooral op individuele leden van motorclubs. De aanklachten lopen uiteen van afpersing, drugshandel en openbaar geweld tot moord en doodslag. Gemeenten proberen daarnaast zelf om het de clubs moeilijk te maken door bijvoorbeeld clubhuizen en evenementen te weren. Sinds 2016 is het OM weer bezig om een motorclub (Bandidos) te verbieden.

Verscheidene bestuurders hebben in het verleden bij de regering aangedrongen op een wettelijk verbod zoals dat in Duitsland bestaat. In 2015 zei toenmalig minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) dat motorbendes straf- of civielrechtelijk moeten worden aangepakt, en dat als dat niet lukt de wet moet worden veranderd om effectiever te kunnen optreden. Dat laatste is tot op heden niet gebeurd. Eind 2016 drong de Tilburgse burgemeester Peter Noordanus, die voorzitter is van de Brabantse taskforce tegen drugscriminaliteit, nogmaals aan op een wettelijk verbod. Demissionair minister Blok, die Van der Steur in januari opvolgde na zijn aftreden, lijkt daar nu dus toch gehoor aan te geven.

De politie doet een inval in het clubhuis van de motorclub Hells Angels in Haarlem, eerder dit jaar Beeld anp
De politie doet een inval in het clubhuis van de motorclub Hells Angels in Haarlem, eerder dit jaarBeeld anp

Blok zei dinsdag ook dat hij ook bezig is met het voorbereiden van wetgeving die informatie-uitwisseling makkelijker moet maken tussen de betrokken organisaties bij de bestrijding van georganiseerde criminaliteit, zoals de gemeenten, het Openbaar Ministerie, de politie en de Belastingdienst. Privacywetgeving zorgt nu nog vaak voor beperkingen in de mogelijkheden om informatie uit te wisselen.

Meer over