Kabinet wil meer jihadisten toevoegen aan nationale terrorismelijst

Het kabinet wil meer jihadisten in Nederland aan de nationale terrorismelijst toevoegen en hun tegoeden bevriezen. Dat schrijft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

redactie
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Beeld EPA
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.Beeld EPA

Volgens Koenders is het indammen van financiële stromen richting terroristische organisaties een essentieel onderdeel van de Nederlandse inzet bij de bestrijding van terrorisme. Zodra jihadisten op de terrorismelijst staan, worden hun tegoeden automatisch bevroren.

In de brief meldt Koenders ook dat sinds de presentatie van het Actieprogramma Integrale Aanpak Jihadisme op 29 augustus, negen personen zijn toegevoegd aan de lijst. In totaal staan er vijftien mensen op de lijst, die al bestaat sinds 2013. Omdat het kabinet meer jihadisten op de terrorismelijst wil, wordt ook meer geld in het actieprogramma gestoken.

'Stevige daad tegen Nederland'
Vorige week werden nog de financiën van Oussama C. bevroren. C. wordt momenteel vervolgd bij de rechtbank in Den Haag. De achttienjarige Hagenaar wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.

Tot die organisatie behoort onder anderen ook 'ronselaar' Azzadine C. uit Den Haag, vermoedt het OM. Die staat nog niet op de lijst. Ook Oussama C. heeft zich volgens justitie beziggehouden met het ronselen van jonge moslims.

Afgelopen september werden ook de tegoeden van Abdelkarim el A. bevrogen, die onlangs als Abu Mohammed alias Muhajiri Sháám vanuit Syrië opriep tot een 'stevige daad tegen de Nederlandse overheid'.

El A. is op dit moment in Syrië. Vandaag staan bij de rechtbank in Arnhem zijn broer Mohamed el A. en Hakim B. terecht. Zij worden onder meer verdacht voor de jihad met hem te hebben samengespannen. Ook wilden ze volgens het Openbaar Ministerie in augustus 2013 zelf strijd gaan voeren in Syrië. El A. en B. staan nog niet op de terrorismelijst.

Meer over