Update

Kabinet wil halvering budget chronisch zieken en gehandicapten

Het kabinet wil het budget voor chronisch zieken en gehandicapten halveren. Dat is onderdeel van de plannen voor Prinsjesdag. Ingewijden hebben berichtgeving daarover in het AD vandaag bevestigd.

ANP/Redactie
Gehandicapte kinderen sporten op de afdeling Fitkids van het Sport Medisch Centrum in Amsterdam. © ANP Beeld
Gehandicapte kinderen sporten op de afdeling Fitkids van het Sport Medisch Centrum in Amsterdam. © ANP

Het kabinet wil snijden in de wtcg-vergoeding, die bedoeld is voor chronisch zieken en gehandicapten die veel geld kwijt zijn aan medicijnen en specialisten. Op dit moment betaalt het ministerie van Volksgezondheid per jaar ongeveer 580 miljoen euro aan wtcg-uitkeringen.

De regeling kent afhankelijk van de leeftijd tegemoetkomingen tussen 153 en 510 euro. Sinds vorig jaar krijgen ongeveer twee miljoen mensen eens per jaar zo'n tegemoetkoming in de zorgkosten. De vergoeding werd door het vorige kabinet ingevoerd en kwam in de plaats van een fiscale regeling voor buitengewone zorguitgaven.

De ChristenUnie en de SP zijn geschrokken van de plannen. 'Ik ben hevig verontwaardigd. Het zijn opnieuw de chronisch zieken en gehandicapten die gepakt worden door het kabinet', zegt ChristenUnie-Kamerlid Esmé Wiegman. 'Op de wtcg-uitkering valt genoeg kritiek te leveren en zou zeker verbeterd moeten worden, maar niet gehalveerd. Opnieuw wordt door de bezuinigingen van dit kabinet eenzelfde kwetsbare groep geraakt die juist al zo weinig geld te besteden heeft.'

SP-Kamerlid Renske Leijten wil na het reces snel een debat met minister Edith Schippers van Volksgezondheid over de korting op de voorziening.

PvdA-leider Job Cohen is geschokt over de plannen. 'Het kabinet heeft al maatregel op maatregel gestapeld en daarmee chronisch zieken en gehandicapten aan de rand van de samenleving gezet. Het kan niet waar zijn dat het kabinet daarbovenop nu ook nog eens een halvering van de tegemoetkoming stapelt en mensen zo over de rand duwt. De grens van wat deze mensen kunnen dragen, is echt al lang bereikt', aldus Cohen.

Meer over