Nieuws

Kabinet wil dat provincies ruim duizend extra plekken voor asielzoekers gaan regelen

In Nederland moeten dit weekend nog ruim duizend nieuwe opvangplekken voor asielzoekers komen. Het kabinet heeft de provincies gevraagd die plekken te realiseren.

Asielzoekers onderweg naar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in het Groningse dorp Ter Apel. Het azc daar zit overvol. Beeld ANP
Asielzoekers onderweg naar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in het Groningse dorp Ter Apel. Het azc daar zit overvol.Beeld ANP

Demissionair ministers Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken), Ferd Grapperhaus en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) spraken vrijdag in een spoedoverleg met de commissarissen van de koning van de twaalf provincies. Aanleiding voor het overleg was het nijpende tekort aan opvangplekken in het Groningse dorp Ter Apel, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers staat. De opvang in Ter Apel, waar plek is voor 2.000 mensen, zitten zo vol dat asielzoekers op veldbedden, stoelen en op de grond moeten slapen.

Woensdag zegde Broekers-Knol al vijfhonderd extra plekken toe, maar volgens Koen Schuiling van de Veiligheidsregio Groningen is dit niet genoeg. Het kabinet heeft daarom aan de provincies gevraagd om nog dit weekend duizend extra plekken te realiseren. De commissarissen hebben volgens een woordvoerder van met ministerie van Justitie en Veiligheid toegezegd te kijken of dit mogelijk is. Commissaris van de koning in Groningen René Paas noemt zijn collega’s ‘zeer gemotiveerd’, en volgens hem ‘gaan ze gelijk aan de slag’, zei hij tegen het ANP.

Iedereen die asiel wil aanvragen in Nederland moet zich in Ter Apel melden, behalve mensen die per vliegtuig komen; die melden zich op Schiphol. Normaliter kunnen asielzoekers daarna overgeplaatst worden naar andere asielzoekerscentra in Nederland, maar ook die zitten vol.

Dat komt met name doordat asielzoekers met een verblijfsvergunning nauwelijks doorstromen naar een huurwoning, als gevolg van het woontekort. Zodoende ontstaat in Ter Apel een opstopping. Bovendien zijn in september veel Afghanen en Syriërs in Nederland aangekomen die vluchtten voor de regimes in hun thuisland.

Meer over