DagkoersenUw politieke nieuwsbrief

Kabinet tussen twee vuren: niemand echt blij met astronautenverbod

De pers kijkt toe tijdens het afsteken van een Cobra 6 op het Malieveld.  Beeld Freek van den Bergh
De pers kijkt toe tijdens het afsteken van een Cobra 6 op het Malieveld.Beeld Freek van den Bergh

Goedemiddag,
Terwijl voor- en tegenstanders zich schrap zetten voor een verhit debat over het vuurwerkverbod, kreeg Thierry Baudet advies van zijn trouwe metgezel Theo Hiddema.

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

null Beeld

GESPREK VAN DE DAG
Vuurwerkverbod gaat te ver/niet ver genoeg

Na al het wikken en wegen dat aan de beslissing vooraf ging, dacht de regeringscoalitie van het gedonder af te zijn toen het kabinet vrijdag dan toch eindelijk besloot tot een fikse aanscherping van het vuurwerkverbod.

Helaas. Vanmiddag meldde zich de Vuurwerkfederatie op het Malieveld met het vaste voornemen om de Kamer én de toegestroomde journalisten ervan te overtuigen dat het kabinetsvoorstel onwerkbaar is. Een demonstratie moest duidelijk maken dat de échte overlast veroorzaakt wordt door illegaal vuurwerk, niet door de goeie ouwe astronauten die het kabinet op de korrel heeft. In de woorden van pyrotechnicus Frits Broks: ‘Nu capituleert de overheid voor een paar raddraaiers die er een zooitje van maken. Die gaan dronken of met een pilletje op naar buiten, zijn van God los en doen dan gekke dingen. Maar wat heeft dat met vuurwerk te maken?’ Broks denkt juist dat de liefhebbers massaal zullen overstappen op illegale knallers.

De opzet slaagde deels. Journalisten als @DionMebius zaten uren later nog met piepende oren op hun redacties, overtuigd dat er inderdaad een groot verschil is tussen legaal en illegaal vuurwerk. Maar intussen lieten de meeste Kamerfracties verstek gaan op het Malieveld, inclusief diegenen die juist vinden dat het kabinetsplan nog lang niet ver genoeg gaat. Zoals Jesse Klaver en Esther Ouwehand, die op 2 januari al aankondigden dat zij met een eigen wetsvoorstel komen dat in feite ál het consumentenvuurwerk in de ban doet.

Zo komt het kabinet woensdag in het vuurwerkdebat onder vuur van enerzijds de PVV - die zich achter de vuurwerkbranche schaart - en anderzijds een groot aantal oppositiefracties die liever verder willen gaan. Intussen bezinnen de vuurwerkhandelaren zich al op procedures tegen de overheid, omdat zij zich overvallen zeggen te voelen door de haast van het kabinet en daardoor economische schade lijden. Experts verschillen van mening over de kans die zij maken in de rechtszaal.

ONDERTUSSEN BIJ...
De Belastingdienst

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Financiën.  Beeld ANP - Bart Maat
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Financiën.Beeld ANP - Bart Maat

Een week op het Binnenhof voelt tegenwoordig niet helemaal compleet zonder een update in het kinderopvangtoeslagendossier. De nieuwe staatssecretaris Van Huffelen produceerde dinsdag haar eerste Kamerbrief over de kwestie. Daarin kondigt ze aan dat een grotere groep ouders wier toeslag is teruggevorderd voorlopig niets hoeft terug te betalen aan de Belastingdienst. Volkskrantverslaggeefster Yvonne Hofs: ‘Het gaat om ouders met problematische schulden die niet onder de al eerder aangekondigde ‘pauzeregeling’ vielen. Ouders die voor deze coulance in aanmerking willen komen moeten zich wel zelf melden bij de Belastingdienst. Als hun verzoek wordt gehonoreerd, zal de Belastingdienst bij deze ouders voorlopig geen nieuwe dwanginvorderingsmaatregelen nemen, zoals een loonbeslag, verrekening en inbeslagname van een auto.’

Van Huffelen en mede-ondertekenaar minister Hoekstra nemen de maatregel naar aanleiding van de bijeenkomst in Rijswijk op 20 januari. Hoekstra en premier Rutte spraken daar met 325 ouders over de problemen die zij ondervinden door de brute handelswijze van de dienst Toeslagen.

De commissie-Donner en de Auditdienst Rijk doen momenteel onderzoek naar circa 9000 dossiers van ouders die kinderopvangtoeslag moeten terugbetalen. Zij presenteren hun conclusies naar verwachting later deze maand.

CITAAT VAN DE DAG
‘Ik heb zo vaak gezegd tegen die jongen: hou nou toch eens op met dat getwitter.’

FvD-Kamerlid Theo Hiddema reageerde dinsdagmiddag op de ontstane ophef rond de treintweet van partijleider Thierry Baudet. ‘Ze kunnen beter die hele Twitterfabriek sluiten', aldus Hiddema.

Theo Hiddema in november 2019 naast Thierry Baudet  op het partijcongres van Forum voor Democratie. 
 Beeld Guus Dubbelman/ de Volkskrant
Theo Hiddema in november 2019 naast Thierry Baudet op het partijcongres van Forum voor Democratie.Beeld Guus Dubbelman/ de Volkskrant

OP HET SCHILD
Jesse Klaver

Na Henk Krol van 50Plus is de tweede lijsttrekker voor de verkiezingen van maart 2021 bekend: bij gebrek aan tegenkandidaat zal Jesse Klaver volgende maand op het partijcongres officieel opnieuw worden aangewezen als aanvoerder.

Die tegenkandidaat leek er wel te komen. De jonge arts Jantine Röttgering liet in januari weten dat zij Klaver uitdaagde. Haar missie was een groenere koers. Inmiddels heeft partijvoorzitter Katinka Eikelenboom, die kennelijk niet zat te wachten op een ledenreferendum, Röttgering weten te overtuigen dat zij zich op een andere manier nuttiger kan maken: ze krijgt een eigen werkgroep. De vloer is aan Klaver.

Jesse Klaver.  Beeld ANP - Lex van Lieshout.
Jesse Klaver.Beeld ANP - Lex van Lieshout.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

Meer over