Kabinet trekt 3 miljoen uit voor opruimen gedumpt drugsafval

Tot eind 2017 komt er 3 miljoen euro beschikbaar om gedupeerde grondeigenaren en gemeenten te helpen met het opruimen van giftig drugsafval dat is gedumpt.

redactie
Gedumpt xtc-afval in Limburg Beeld anp
Gedumpt xtc-afval in LimburgBeeld anp

Bij de productie van synthetische drugs als xtc en speed blijft chemisch afval over. Criminelen dumpen dat met grote regelmaat in natuurgebieden en polders. Vooral in het zuiden van het land vormen de dumpingen een groot probleem. Het milieu heeft eronder te lijden en grondeigenaren draaien op voor de hoge kosten van bodemsanering. Dat laatste gaat nu veranderen. Vanaf 1 februari kunnen gedupeerden een subsidie aanvragen. Ook opruimacties van afgelopen jaar komen in aanmerking.

Het geld is bestemd voor grondeigenaren in heel Nederland. De provincie Noord-Brabant beheert het, omdat daar de grootste hoeveelheid drugsafval in de natuur wordt achtergelaten. Voor zover de dumpingen worden geregistreerd, lijkt het dieptepunt inmiddels wel voorbij. Vorig jaar werden in totaal ongeveer tweehonderd meldingen gedaan, dit jaar staat de teller op 'slechts' 122. Maar niet alle dumpingen worden gemeld.

Lees ook: Drugshandelaren intimideren lokaal bestuur Noord Brabant

Sommigen reageerden ongelovig op de serie van Jan Tromp over ondermijning van het lokaal bestuur in Noord-Brabant. Maar betrokkenen zeggen unaniem: het is erger dan we willen denken. (+)

Als het maar de stad uit is

De Tilburgse burgemeester Peter Noordanus ziet zich geconfronteerd met een drugscene waarin meer geld omgaat dan in zijn eigen gemeente. 'Je moet je terugvechten.'

Bedrag te laag en uit verkeerde pot

Een veel te laag bedrag, vindt de provincie Noord-Brabant van het budget van 1 miljoen euro per jaar dat het kabinet uittrekt om grondeigenaren te compenseren voor het opruimen van drugsafval. Provinciebestuurder Johan van den Hout (Milieu) zette donderdag wel zijn handtekening onder de overeenkomst met het Rijk die de regeling mogelijk maakt.

'We blijven ons inspannen om het bedrag omhoog te krijgen', zegt Van den Hout. Volgens hem is op zijn minst twee tot drie miljoen euro per jaar nodig. 'En het komt uit de verkeerde pot. Nu wordt het opruimen uit de algemene middelen betaald.' Brabant zou liever zien dat de vele opruimacties worden gefinancierd uit een speciaal fonds met afgepakt vermogen van criminelen. Dat idee slaat echter niet aan in Den Haag, onder meer omdat momenteel geen aparte pot met 'geplukt' vermogen bestaat.

Hoewel de provincie dus niet helemaal tevreden is, geldt het als een succesje voor de Brabantse lobby dat er wel geld is uitgetrokken. Vorig jaar wees toenmalig minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten het verzoek nog af.

De officiële cijfers duiden overigens op een verschuiving: in Brabant, waar de aanpak van drugsproductie de laatste jaren hoge prioriteit kreeg, daalt het aantal geregistreerde dumpingen. Volgens de provincie Noord-Brabant zijn Limburg, Gelderland en België steeds vaker 'afzetgebied' van drugsafval.

Intmidatie en bedreiging van bestuur Noord Brabant

Een criminele schaduwwereld probeert het gezag in Noord-Brabant naar de hand te zetten. In de beweging die terugvecht is Wim van de Donk een spilfiguur. Zijn gebod: iedereen aanschuiven.

Meer over