NIEUWS

Kabinet trapt nu al weer op de rem, uitgaansleven tot en met 13 augustus flink beperkt

Het kabinet sluit de horeca opnieuw om 00.00 en deuren van nachtclubs en discotheken gaan weer op slot. Met de nieuwe maatregelen, die in ieder geval tot 13 augustus moeten gelden, hoopt het kabinet de nieuwe opmars van het virus, dat voor een groot deel te herleiden is naar het nachtleven, de kop in te drukken. De beperkingen gaan zaterdag in.

Poppodium Paradiso heropende eind juni de deuren weer op volledige capaciteit.  Beeld ANP
Poppodium Paradiso heropende eind juni de deuren weer op volledige capaciteit.Beeld ANP

Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maakten dat vrijdag bekend.

Alleen bij evenementen waar bezoekers een plek krijgen toegewezen, blijft het systeem van Testen voor Toegang bestaan. Daarbij is een negatieve testuitslag of volledige vaccinatie nodig om toegang te krijgen. Omdat de nachtclubs en discotheken de deuren moeten sluiten, zullen deze toegangsbewijzen hier niet langer nodig zijn. Ook veel muziekfestivals kunnen onder deze voorwaarden niet doorgaan. Tot 13 augustus mogen evenementen bovendien maximaal 24 uur duren. Meerdaagse evenementen gaan dus niet door.

De afgelopen twee weken is gebleken dat Testen voor Toegang niet waterdicht is voor evenementen en uitgaansgelegenheden waar de anderhalve meter dan mag worden losgelaten. Met name in het nachtleven ging het goed mis.

Per dinsdag is een toegangsbewijs niet langer 40 uur geldig, maar 24 uur. De horeca mag tot middernacht gasten ontvangen op vaste zitplekken op anderhalve meter afstand. Entertainment, live-muziek of ander hard muziek is verboden. Huisfeesten worden ontmoedigd. Valt er toch iets te vieren, dan vraagt het kabinet het klein te houden.

Evenementen, culturele locaties, professionele sportwedstrijden en sport- en jeugdactiviteiten blijven toegankelijk. Maar iedereen moet een vaste zitplek hebben en op anderhalve meter afstand van elkaar zitten. Met het coronatoegangsbewijs van testen voor toegang kan op deze locaties wel extra publiek aanwezig zijn. Iedereen moet dan nog steeds een zitplaats hebben en maximaal tweederde van de capaciteit mag worden gebruikt. Voor doorstroomlocaties, zoals winkels, musea of kermissen, verandert er niks.

Dat het kabinet slechts twee weken na de enthousiast aangekondigde versoepelingen nu al op de rem moet trappen is een hard gelag.

Betrokkenen erkennen dat het kabinet zoekt naar een evenwicht. Met de herinvoering van enkele maatregelen zou het kabinet ingrijpen terwijl de druk op de zorg laag is en ook niet lijkt toe te nemen. Omdat al veel ouderen en kwetsbaren gevaccineerd zijn, blijven de ziekenhuisbedden vooralsnog leeg. Verreweg de meeste besmettingen vinden op dit moment nog plaats in de leeftijdscategorie 18 tot 25 jaar, die over het algemeen niet ernstig ziek worden.

Long covid

Minister De Jonge zei eerder deze week dat de doelen van het kabinet – kwetsbaren beschermen en de zorg niet overbelasten – weliswaar niet bedreigd worden, maar dat het nu zo rap gaat dat wel heel veel jongeren besmet raken. Voorheen leek het kabinet zich daar geen zorgen om te maken, maar nu bekommert het zich op aandringen van veel artsen ook om de langdurige gezondheidsschade (long covid) op langere termijn.

Bovendien lopen grote groepen veertigers, vijftigers en zestigers die nog niet volledig gevaccineerd een groter risico alsnog ziek te worden of zelfs in het ziekenhuis te belanden. Ook ouderen en kwetsbaren bij wie het vaccin niet volledig aanslaat, lopen gevaar.

Met de maatregelen hoopt het kabinet ook de vakanties van veel Nederlanders te redden. Bij een te hoog aantal besmettingen kan Nederland door vakantielanden worden aangemerkt als een brandhaard. De gevolgen daarvan zijn onduidelijk, maar in het ergste geval kunnen landen eisen dat Nederlandse toeristen in quarantaine gaan na aankomst.

Het kabinet zal niet terugkeren op het versoepelen van de mondkapjesplicht. De hoge besmettingsaantallen zijn nog geen aanleiding het mondmasker opnieuw te verplichten. Ook wil het kabinet nog niet opnieuw oproepen om vooral thuis te werken waar dat kan.

Meer over