DagkoersenUw politieke nieuwsbrief

Kabinet: sociale leven in heel het land moet op de rem

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg), premier Mark Rutte en Jaap van Dissel (vlnr) van het RIVM tijdens de persconferentie waarop de nieuwe maatregelen rondom het coronavirus bekend werden gemaakt.  Beeld ANP - Sem van der Wal
Minister Bruno Bruins (Medische Zorg), premier Mark Rutte en Jaap van Dissel (vlnr) van het RIVM tijdens de persconferentie waarop de nieuwe maatregelen rondom het coronavirus bekend werden gemaakt.Beeld ANP - Sem van der Wal

Goedemiddag,
Twee weken na de eerste geregistreerde Covid19-besmetting in Nederland hoopt het kabinet het sociale leven in heel het land de komende weken in te dammen, in een ultieme poging de verdere verspreiding af te remmen.

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief van maandag t/m donderdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

null Beeld

GESPREK VAN DE DAG
Kabinet doet dringend beroep op bevolking

Een groot pakket nieuwe maatregelen moet verdere verspreiding van het coronavirus door Nederland vertragen. Het kabinet verbiedt tot 31 maart alle evenementen met meer dan honderd personen. Dat geldt ook voor musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden. Iedereen met tekenen van verkoudheid dient vanaf nu ‘zoveel mogelijk thuis te blijven’ totdat de klachten 24 uur voorbij zijn. Dat geldt ook voor studenten en scholieren. Dat maakte het kabinet donderdagmiddag bekend na crisisberaad met alle betrokken instanties.

Aan een voorspelling of het zal helpen waagde minister-president Rutte zich vanmiddag niet. ‘We weten pas achteraf of we precies de goede dingen doen. Maar we doen het op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. Nederland is nu een patiënt en die moet behandeld worden. Dat doe je door steeds te kijken hoe de patiënt reageert op de medicijnen die je toedient. Op basis van die analyse is het verstandig nu aanvullende maatregelen te nemen.’

Het kabinet doet daarbij een dringend beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van de Nederlandse bevolking. Er is geen sprake van sancties voor mensen die de oproep negeren.

Het thuiswerkadvies geldt voor iedereen met ‘neusverkoudheid en/of hoesten en/of keelpijn en daarbij eventueel koorts’, aldus minister Bruins voor Medische Zorg. Het kabinet roept zorgpersoneel op vanaf nu niet meer naar het buitenland te reizen. Alle werkgevers wordt gevraagd op het werk geen bijeenkomsten meer te organiseren van meer dan honderd personen. Oudere mensen en mensen met verminderde weerstand wordt gevraagd gezelschappen en het openbaar vervoer vanaf nu te mijden.

Het kabinet heeft met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ook uitgebreid gesproken over sluiting van scholen, maar ziet daartoe nu onvoldoende reden, gezien de maatschappelijke consequenties van zo’n besluit. ‘Aan de ene kant zijn scholen een omgeving waar weinig besmettingen plaatsvinden. Als je ze sluit, moeten ook de ouders thuisblijven. Terwijl we die nou net nodig hebben bij de politie, in de zorg, bij de ambulancediensten’, aldus Rutte.

Het nieuwe pakket aan maatregelen volgde op een reeks ontwikkelingen in de afgelopen 24 uur. Zo riep Tsjechië de noodtoestand uit, legden de VS het vliegverkeer met Europa stil, werd de effectenhandel opnieuw stilgelegd om een totale beurskrach te voorkomen en schrapte de voetbalbond KNVB niet alleen profwedstrijden maar ook alle amateurwedstrijden tot 31 maart. In de provincie Brabant is het wachten nog op aanvullende maatregelen, die premier Rutte vanmiddag aankondigde specifiek voor die provincie. U kunt het allemaal op de voet blijven volgen in het Volkskrant-liveblog.

RAPPORT VAN DE DAG
Maatwerk moet het doen

Commissievoorzitter Piet Hein Donner donderdag op weg naar de persconferentie over het eindrapport van de adviescommissie uitvoering toeslagen.  Beeld ANP - Sem van der Wal
Commissievoorzitter Piet Hein Donner donderdag op weg naar de persconferentie over het eindrapport van de adviescommissie uitvoering toeslagen.Beeld ANP - Sem van der Wal

Honderden en mogelijk duizenden extra ouders die door het handelen van de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst in de financiële problemen zijn gekomen, moeten hiervoor waarschijnlijk worden gecompenseerd. Maar dat lukt alleen met maatwerk. De ouders zullen hun zaak de komende tijd zelf moeten bepleiten bij speciale ‘herstelloketten’ die verspreid over het land moeten worden ingericht.

Dat concludeert de commissie-Donner, die in de afgelopen maanden onderzocht hoeveel ouders getroffen zijn door de inmiddels zo omstreden fraudejacht van de Belastingdienst. Dat maatwerk- advies leidt hier en daar tot teleurstellende reacties in de Kamer, omdat een groot gebaar dus uitblijft.

Opvallend is bovendien dat Donner de bal deels teruglegt in de Tweede Kamer. Want ja, de Belastingdienst maakte fouten en ging te vaak te rigoureus te werk, maar in veel van die gevallen voerde de dienst wel gewoon de wens van de Tweede Kamer uit. Die was jarenlang volledig gericht op fraudebestrijding en niet op maatwerk, benadrukt Donner. ‘Als niet aan alle voorwaarden was voldaan, verloor men alle aanspraken en moest het hele bedrag worden terugbetaald. Matiging was er niet bij. Dat waren de wettelijke bepalingen. Daardoor zijn veel gezinnen in financiële moeilijkheden geraakt.’

Die conclusie zal de politieke aandrang verder versterken om zo snel mogelijk het hele toeslagenstelsel op de schop te nemen.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze politieke nieuwsbrief van maandag t/m donderdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

Meer over